Og så litt mer om Valens innlegg

Den avsluttende parolen setningen i Snorre Valens VG-innlegg trenger litt mer kommentar. Han skriver:

Sosialisters jobb er å sørge for at det [hva folk ser på TV, hvor mange hyllemeter bøker de har, og deres kjønn] ikke skal gjøre noen forskjell. At makten og pengene fordeles likt.

For å¨ta dette med makt først.

Snorre Valen har mer makt enn meg, og det er fordi han er politisk engasjert, har jobbet seg oppover i et politisk parti, stilte til valg, drev kampanje, og greide å overbevise folk i Sør-Trøndelag til å stemme på hans liste. Det er helt ok for meg, og jeg berømmer og beundrer ham for det. Og slik vil det alltid være: vi overlater makt til ledere, begrenser det i tid og omfang, overvåker hvordan det anvendes, og finner oss i at det ikke alltid fungerer så godt.

Skulle vi fordele makt likt.... ja, jeg kan ikke tenke meg konsekvensene.

Det jeg går inn for, og jeg vil nesten tro at han langt på vei er enig, er at vi skal dyrke et meritokrati, der folk kan lykkes - i politikk, kultur, næringsliv, og alt annet - uansett hvilken familie de oppdras i. Der realisering av ambisjoner begrenses av innsats og ferdigheter og ikke etternavn, kjønn, etnisitet, og annet.

Så var det dette med penger:

Det som irriterer meg med venstresidens snakk om penger - og her driver Arbeiderpartiet også og rører - er at de gir inntrykk av at lykke, mening, og selvrespekt kommer av materialistiske fordeler. Ser man bortsett fra fattigdom som det ene ytterpunktet, er det temmelig tydelig at mer penger ikke garanterer noe annet i livet enn mer penger.

Videre omtaler Valen penger som om landets rikdom er i en diger pengebinge. Slik er det ikke: økonomisk verdi skapes av folk som driver dagligvarehandler, forvalter eiendom, handler skip, og naturligvis også dem som jobber i deres bedrifter. Er det rettferdig at eierne er mye rikere enn sine ansatte? Det kommer an på om du synes det er mer rettferdig at alle er mer fattige men likere, eller at alle er rikere men mer ulike.

Økonomisk utvikling, avskaffelse av sosial og økonomisk nød, inntekt- og formueutjevning, osv. er blitt mer komplekse og mer interessante emner i vår post-ideologiske tid. De rødgrønne har langt på vei rett når de hyller de små forskjellene i Norge, men de overdriver litt.

Ingen blir rikere av at Hagen og Thons formuer blir konfiskerte. Poenget må være å gjøre kaken større ved å øke det økonomiske bidraget og utbyttet til folk flest. Dårlig parole, men god politikk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.