Gå til sidens hovedinnhold

Ønsker Høyre å vinne valget?

Høyre må lene seg langt mer fremover, poengtere at den rødgrønne regjeringen har vist seg å være tafatt, og utfordre Arbeiderpartiet til å finne sine progressive ambisjoner.

På lørdag gikk jeg innom Rykkinnsenteret (altså: KI-senteret) i Vestre Bærum. Ved hovedinngangen sto et kjempedigert SV-banner, godt synlige FrP-farver, og en Arbeiderparti-parasoll.

Dette er Bærum vi snakker om, så jeg spurte SV, FrP, og Ap-folka hvor Høyre hadde gjort av seg. En hyggelig kar meldte seg etter noen sekunder og pekte på et bittelite bord klemt mellom SV og FrP. "Her står vi," sa han, og rakk meg en brosjyre. Han fikk så forklart at bordet egnet seg ikke til hverken en parasoll eller en banner. Åpenbart satset han helt og holdent på sin gemyttlighet for å få oppmerksomhet.

De andre partiene syntes jo dette var litt morsomt.

Men jeg må jo undres: ønsker Høyre å vinne dette valget? For ærlig talt: det blir ikke lettere enn dette.

For Høyre kan gå løs på Arbeiderpartiet og det rødgrønne eksperimentet på to fronter:

  1. Den politiske plattformen er for dårlig. Enten man er enig eller uenig med Arbeiderpartiet, Senterpartiet, eller SV, viser Soria Moria og de siste åtte årene at hvis man stemmer på en av disse partiene, stemmer man på et oppkok av idealistiske paroler og dysfunksjonelle kompromisser. Vi har de siste åtte årene hatt en regjering som i de store umiddelbare sakene (finanskrisen) har seilet på bred politisk konsensus, inkrementelle forbedringer, og utsettelser av de viktige sakene.
  2. Gjennomføringsevnen blir stadig dårligere. Høyre skulle påpekt den manglende fremdriften på så å si alle lovte reformene (og latt pressen og almennheten se sammenhengen med etterspillet av Gjørv-rapporten). Vi har en regjering som bortforklarer alle forsinkelsene med at de bruker penger så fort de kan, men resultatet er i alle fall at vi bruker masse penger og har fint lite fremgang. Bare en liten filleting: det vil ta lengre tid å bygge tilbygget på Gardermoen enn å bygge flyplassen til å begynne med.

Antagelig tror Høyre at ved å ta opp punkt 1, så kommer Stoltenberg til å terpe på at Høyre ikke vil forplikte seg til hva slags regjering den vil gå inn for.

Til det er det et enkelt svar: "Jens, kommer du til å ha med SV i regjeringen hvis SV havner under sperregrensen? Virkelig?)

Høyre vet også at dette med gjennomføringsevnen vil ta tid å rette på. Men da går det an å si at Høyre vil i hvert fall starte arbeidet og ikke bare utsette det. Og det samme med økonomisk restrukturering, effektivisering av offentlig sektor, nivåheving i skolen, og målrettet innsats for de svakeste i samfunnet (fattige, funksjonshemmede, og eldre).

Mottoet til Høyre må være "Vi ruller opp skjorteermene for å ta fatt på de vanskelige problemene. Arbeiderpartiet snakker om dem og bruker penger, men utretter for lite."

Dette er til Arbeiderpartiets beste, også. Jeg fornemmer at Jens deler disse frustrasjonene med sin egen regjering, og han trenger mot til å være en tøffere politiker i årene som kommer.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene