*Nettavisen* Nyheter.

Problemet Elisabeth Norheim i går

Problemet med Elisabeth Norheim i går var at hun trolig var helt oppriktig.

V1NysvqaCH4Jeg trodde det var et dårlig forsøk på skriptet ironi, men det ser faktisk ut som Elisabeth Norheim var helt oppriktig da hun meldte følgende på Trygdekontoret og for hele kongeriket i går:

"Ja, ja, ja. Jeg er dritsjalu på jøder jeg. De ble gassa, og så var det etterpå, da var det faen heller, da var det bare å kjøpe hele dritten. De har bare kjøpt opp alt. Ja men, det er jo de rikeste folka overalt. (Vi) har liksom bare Oprah."

Det er slikt man forventer å høre av tungt forsøplede drittsekker på svært brune barer kl 2:30 en torsdag morgen, og ikke i et program NRK produserer og inviterer til.

Det er altså en så håpløs uttalelse at det er vanskelig å vite helt hvor det er best å begynne. Fordømmelser og kritikk blir liksom så overflødige. Er det noen som synes dette er noe annet enn et vanvittig surt oppgulp? Meld gjerne fra i kommentarfeltet.

Det store problemet her er at Norheim åpenbart lever under den oppfatning - som jeg frykter er berettiget - at denne type resonnement faktisk er relevante og anvendelige, at de har et slags grunnfeste i historisk virkelighet, og at de fortjener en plass i offentlig debatt. Antagelig har hun utrykt lignende ting før og fått bifallende nikk, eller i hvert fall en anerkjennelse om at ja, dette var jo et godt poeng.

  • Jeg håper hun tar seg besværet med å oppklare hva hun egentlig mener, eventuelt kommer med en spesifikk beklagelse. Vi har alle dårlige dager, men dette var det man i bransjen kaller en career-limiting FUBAR.
  • Trygdekontoret bør ta en alvorlig runde på hvordan de legger opp slike utvekslinger. Jeg er etter hvert blitt vant til banal premissgivning i norsk TV og særlig NRK, men her ble en allerede slurvete diskusjon helt håpløs.
  • Hvis det er slik jeg frykter, at Norheims tankegang er representativ for noe mer enn en tynn frynse i folkeopinionen, så har NRK virkelig noen problemstillinger det brenner rundt: Hva slags forestillinger finnes det om jødenes liv og historie generelt og i etterkrigstiden spesielt? Hvor kommer denne absurde tanken om "lidelsesmonopol" fra? Er vi nordmenn slik at vi føler oss bedre ved å høre om andres lidelser? Er "lidelse" viktigere å granske enn det som skapte lidelsene? Kan vi også se på hvordan folk og folkegrupper har overlevd lidelsene?

Påfallende er det forresten hvor lite oppmerksomhet dette har fått i media. I det minste burde NRK beklage at slikt fikk komme til utrykk i det hele tatt.

Oppdatering kl 15:04:

Norheim har visst skrevet følgende på hennes Facebookside:

"Det var en blanding av spøk og alvor, men har ikke noe problem med å beklage. Er ironisk nok i Tyskland med jødiske venner nå Dere er mer opprørt enn de så jeg overlater debatten til dere."

Hodet i hendene. Det er altså vårt problem at vi reagerer. Hennes "jødiske venner" har gitt henne det alibiet hun trenger til å holde fast i denne forrykte forestillingen. Jeg må bare slutte meg til Lars Akerhaug: Hun hører ikke lenger hjemme i fora som ønsker seriøs debatt.

Oppdatering kl 15:37:

Ellen DeGeneres har det rett:

r0cEjEoRY1w

Oppdatering kl 16:03. Elisabeth Norheim har bedt med om å lime inn denne meldingen fra henne:

Leif- takk for konstruktive tilbakemeldinger og jeg skal selvsagt svare deg og Lars skikkelig når jeg kommer hjem. Sitter på toget til Berlin nå 😊 Du er en klok mann, men du kjenner meg overhodet ikke og har aldri møtt meg så all tankelesningen av meg og min omgangskrets kunne du spart deg for. Såvidt jeg vet er heller ikke du eller Lars på listen over mine oppdragsgivere så det er mildt sagt besynderlig og underholdene at dere tillegger dere selv makt til å melde meg ut. PS Vennligst publiser dette svaret også som en oppdatering på din blogg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.