RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Leif Knutsen

Problemet med Stoltenbergs nye jobb

Gratulasjoner og lykke til sendes til Jens Stoltenberg. Problemet ligger neppe hos ham men snarere hos oss i Norge om vi stiller feil forventninger til hva han kan utrette i jobben.

kvjGPhMHmP8


Det er nok mange som gjør seg forhåpninger om at Jens Stoltenberg i sin stilling som generalsekretær i NATO kommer til å innføre en "norsk modell" i NATOs politikk. Det vil i så fall være å misforstå hva stillingen som generalsekretær går ut på.

Det er en veldig sentral stilling i verdens mektigste militære og politiske allianse, antagelig den mest sentrale. Stoltenberg kommer til å ha helt usedvanlige privilegier i beslutningsprosessene mellom de de små og store makter i pakten, men det vil fremdeles være NATO-rådet og medlemmenes politiske ledelse som har det siste ordet. I denne sammenhengen vil Stoltenberg i beste fall opptre som en selskapsvert som passer på at tonen er god og oppbyggende. 

Jobben går også ut på å sikre at sekretariatet - det "sivile" i NATO - utfører det rådet pålegger å gjøre. Han blir altså sekretariatets daglige leder.

Om dette er mer krevende enn å være Norges statsminister eller Arbeiderpartiets leder, får Stoltenberg selv fortelle om etterhvert. Men det vil helt klart kreve andre muskler enn han er vant til å bruke. Og det kan godt være at hans gemytt og intellekt er svært godt egnet for jobben. 

Men jeg tror vi må forstå at arbeidsgiverne hans i denne jobben er medlemslandene og at sjefen hans er dem, og ikke omvendt. Stoltenberg hadde mer direkte innflytelse på NATOs politikk som Norge statsminister, men han vil få mer innflytelse over NATOs aktiviteter i denne jobben.