*Nettavisen* Nyheter.

Riktig produktivitetsstrategi fra fagforeninger vil gi medvind

Selv om produktivitet er en av de viktigste - og kanskje den viktigste - faktoren i økonomisk vekst, fører endringer i produktivitet med seg en rekke paradokser. På kort sikt vil produktivitet bli dårligere samtidig som økonomien blir bedre, og omvendt: produktivitet kan forbedres mens det står dårligere til ellers. Videre fordeler effekten av produktiviteten seg ujevnt. De helt enorme produktivitetsforbedringene fra den industrielle revolusjon førte til at hele yrker og bransjer ble lagt ned. At andre så ble opprettet var til liten trøst for dem som måtte gjennom tøffe omstillinger.

Disse paradoksene setter fagforeninger i vanskelige dilemmaer: på den ene siden er det til medlemmenes beste på sikt at arbeidsproduktivitet forbedres. Jo mer hver arbeidstime produserer, jo større krav har arbeidere på en del av gevinsten. På den annen side kan slike produktivitetsforbedringer overflødiggjøre arbeidsplasser, og dette vil på kort sikt sette press på å holde lønningene nede og på lang sikt redusere antall arbeidsplasser (og medlemmer).

Fagforeningene har derfor et klart kortsiktig incentive til å motarbeide produktivitetsfremmende tiltak som overflødiggjør arbeidsplasser og/eller setter press på lønninger. Men erfaring viser at produktivitetsforbedringer alltid vinner frem på lang sikt.

Den rette strategien for fagforeninger bør derfor bygge på to tanker: 1) å fremme arbeidsproduktivitet for sine medlemmer for å synliggjøre den økonomiske effekten av arbeidet deres og dermed øke reelle lønninger, og 2) fremme omstillinger som minimerer uheldige kortsiktige virkninger. Kort sagt: jobb med strømmen og minimer de kortsiktige skadene.

En slik strategi vil få mye medvind: ettersom rutinemessige oppgaver blir i stadig større grad automatiserte, blir rent menneskelige egenskaper og ekspertise stadig mer verdsatt. Som en andel av den samlede arbeidsstyrken blir andelen ufaglært arbeid stadig mindre, og etterspørselen etter høy fagkompetanse stadig høyere. Jeg tror dette vil stadig tydeligere i praktiske yrkesområder: alt fra bilpleie til maskinoperatører til omsorgsyrker krever stadig høyere kompetanse.

Altså: Ordet "fag" i fagforening vil bli stadig viktigere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.