Gå til sidens hovedinnhold

Støre og de store problemene

Samme dag som helseminister Jonas Gahr Støre i VG skriver et (forsåvidt*) godt svarpåtale fra akademikerne Anine Kierulf og Rune Slagstad, forteller Aftenposten om at en 60 år gammel mann ligger for døden av kreft på grunn av systemfeil ved Drammen sykehus.

Jeg må bare melde respekt for Støres partilojalitet: Han gikk fra en statsrådstilling der han var godt innarbeidet og hadde godt rennome og inn i en situasjon der han har altfor kort tid til å få til de grunnleggende endringene som må til, men mer enn nok tid til å ta ansvar for denne type problemer. Avisene kan velge og vrake blant skandaler i helsestellet (jeg kan til og med varte opp med noen), og etter syv år ved roret blir det vanskelig for de rødgrønne å dukke ansvaret for disse skandalene.

Her er noen forslag til helseministeren:

 • Slutt med disse selvgode erklæringene om at vi har helsestell/sykehus, osv. i "verdensklasse". Det er bare irriterende parolepolitikk.
 • Snakk i stedet om de mange leger, sykepleiere, teknikere, og andre som jobber hardt hver eneste dag med å undersøke, behandle, følge, og pleie pasienter. Legg vekt på at du ser det som din oppgave å hjelpe dem gjøre en enda bedre jobb.
 • Erkjenn helt åpent at i likhet med alle andre land vi kunne sammenligne oss med, har vi store, nærmest overveldende problemer før vi kan trygt si at alle i Norges land får godt nok helsestell. Du må gjerne fortelle at dette er problemer som ingen ideologisk tilnærming kan rette på: en rødgrønn regjering har akkurat de samme virkemidler og akkurat de samme vanskelige valg som enhver annen tenkelig regjering.
 • Vær så helt spesifikk om hvilke problemer det dreier seg om. Du har bedre oversikt enn meg, men her er noen:
  • Kompetanseutvikling må differensieres og intensiviseres. Høy utdannelse og god praksis er blant de aller viktigste virkemidlene for gode medisinske utfall, og vi er et lite land.
  • Vi må velge nøye og innhente enkelte helsetjenester i utlandet. Innenfor noen områder makter vi simpelthen ikke å være selvforsynte.
  • Tilgjengelighet av polikliniske tjenester og konsentrasjon av ekspertise i et land med våre særegne demografiske og geografiske utfordringer.
  • Evidensbasert medisin må inn i vår kliniske tilnærming, overalt
  • Det vil alltid være begrensede ressurser - penger, ekspertise, kapasitet. Vi trenger en bedre måte å kunne fordele disse

Enhver som sier at det finnes klare svar på disse problemene lyver eller lever i villfarelse. Som sittende helseminister og fremtredende politiker har du muligheten til å få mer fakta og mer realitetsorientering i debatten de neste månedene.

Å ta opp problemstillinger uten å ha fasitsvar på noen av dem er ikke tradisjonell partipolitikk, men jeg tror både du, partiet, og ikke minst landet ville være bedre tjent om du forsøkte å innføre en ny tone. Uansett om ditt parti vinner eller ikke vil du da ha lagt til rette for fortsatt fremgang i helse-Norge. Og det vil jeg i så fall være den første å berømme deg for.

*: "Forsåvidt" fordi Støre avviker fra en ellers saklig linje med noen helt unødvendige sleivspark: han unnlater å nevne at Kierulf og Slagstad har faglig kompetanse på områdene de diskuterer, men synes det er helt nødvendig å nevne at de er gift med hverandre. Og dette avsnittet her er jo som en innbydelse til partipolitisk krangel: "Det har aldri vært et sosialdemokratisk ideal å underfinansiere sykehusenes aktivitet, slik det skjedde frem til 2005?2006. Det har heller aldri vært veien til god pasientbehandling å sette sykehusenes økonomi over styr. Nå er sykehusenes økonomi i balanse."

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album