SVs ferd tilbake til fremtiden

Hvis partier var mennesker, ville SV vært den eksentriske, festlige tanten som alltid stemte SV.

Jeg kan ikke annet enn å beundre deres pågangsmot og idealisme, men undres også om de oppholder seg i et alternativt univers.

Et univers, riktignok, som av og til gir dem et krystallklart innsyn i vårt. Det radikale venstre har turt å stille spørsmål lenge før alle andre, enten det har dreid seg om fri abort, kvinnesak, homofiles rettigheter, og mye mer. De tar riktignok litt for mye av æren for svarene på spørsmålene, men hva så?

Dette er et parti bestående av folk som mener godt, tror at de har fått med seg noe andre ikke har sett, og mener alle løsninger ligger i radikale virkemidler. De er som alle andre partier, men mer. Vi trenger dem i opposisjon, må håpe at de aldri igjen kommer i posisjon, og må bare ønske at Arbeiderpartiet har lært av dette og heller styrer i mindretall enn å gjøre seg avhengig av dem.

Audun Lysbakkens åpningstale ved landsmøtet fikk AKP (m-l) på 70-tallet til å ringe og be om å få tilbake sin politiske retorikk. Det må vel noen i salen også ha tenkt.

Klasseskiller? Hvis man ser nøye etter, finnes det nok klasseskiller i Norge, men det er ikke blant de mest grunnleggende problemene for tiden.

At Olav Thon og Stein Erik Hagens meninger skal reduseres til "sutring" er bare barnslig men dessverre i tråd med en utbredt oppfatning om at "rikinger" helst bør holde kjeft, ene og alene fordi de er rike. Jada, Audun, disse gutta er synlige mål, men du burde vite bedre - nå gjør du dem til rettvise ofre som kan påpeke at du forsøker å kneble dem.

Så er det Snorre Valens innlegg i VG i dag. Dette FrP-fetisjet til SV-folk er litt utslitt (vil han virkelig tiltrekke seg FrP-velgere? Virkelig?) og jeg mistenker at Siv Jensen jubler over at SV driver reklame for henne.

Jeg er også litt lei av at "venstresiden" mener de er alene om verdier som menneskeverd, arbeidsplasser, likestilling, osv. Og jeg som omgås folk på høyresiden har aldri opplevd at noen har vist noe paranoia overfor "arbeiderklasse" og "middelklasse".

Men Valen forsøker (altså bortsett fra disse sleivsparkene i FrPs retning) å overbevise oss om at SV er Det Beste Partiet, heller enn å påstå at det er Det Eneste Moralske Partiet, slik jeg alltid føler at Lysbakken mener.

Så jeg ønsker SV et riktig godt landsmøte, at de hygger seg med hverandre, har gode debatter, og finner tilbake til den ærerike tradisjonen å være et modig parti som trofast stiller til dissens.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.