*Nettavisen* Nyheter.

Tankeøvelser før fredsprisen kunngjøres

Noen virkelig vågale kandidater til fredsprisen ville være USAs væpnede styrker, WTO, IMF, Centers for Disease Control, og Leger uten Grenser (igjen). Og et lite hurrarop for Torbjørn.

Senere i dag vil den årlige debatten om Nobels fredspris bryte ut, og hvilke argumenter som resirkuleres kommer an på komiteens valg. Kanskje blir det et nytt perspektiv, og jeg vil i så fall la høre av meg.

Her er litt å tygge på i forkant:

  • Hvem som har bidratt mest til å fremme fred sånn omtrent det siste året er helt avhengig av hva man legger i begrepet "fred." Det er mange som forventer at komiteen skal dele ut prisen som en påskjønnelse til fanebærere som vi av politiske årsaker har tro på. Det kan noen ganger gi berettigede prisutdelinger, men de er alltid omstridte. Utdelingen til Barack Obama for den prestasjonen å ikke være George W. Bush er stjerneeksempelet på dette.
  • Hvis komiteen skulle velge den aktøren som har gjort mest for å fremme fred og frihet i etterkrigstiden, burde valget være enkelt: USAs væpnede styrker. Det er ingen organisasjon som - netto - har bidratt mer til at verden (tross alt) aldri har vært så fredelig som i vår tid. Åpenbart ville en slik utdeling være et avskjedsbrev for hele komiteen, men det får bli en annen diskusjon.
  • Dette kommer (delvis) av at prisvinnere og andre helter bør bestå en renhetstest: uansett hvor mye de faktisk utretter, får de ikke prisen hvis de har politisk urent mel i sekken. Slik er det vanskelig å gi prisen til enhver idealistisk og risikovillig person med reell makt - altså de som utretter mest, selv om de snubler og driter seg ut underveis.
  • De viktigste arbeidet som gjøres for å fremme fred i verden i dag er forebyggende tiltak som får lite oppmerksomhet og enda mindre penger. Planet Money hadde nylig et fascinerende innslag om hvorfor så lite er - inntil nylig - samlet inn for å bekjempe Ebola-epidemien. Årsaken er at det føles bedre å gi penger til en katastrofe som allerede er inntruffet, fremfor å gi penger for å avverge katastrofen. Om Leger uten Grenser vinner Nobelprisen en gang til, vil det være for det heroiske de gjør nå som Ebola-epidemien er blitt en krise, og ikke det de fånyttes gjorde for å hindre at det kom så langt. Her kunne også USAs Centers for Disease Control fortjent en pris.
  • Andre prisverdige (men av politiske årsaker helt uaktuelle) kandidater kunne dermed være Verdens Handelsorganisasjon (WTO), IMF, Bank for International Settlements, og G7, som alle bidrar til å stabilisere verdensøkonomien.
  • Helt til slutt: det er mye som tyder på at dette blir Torbjørn Jaglands siste utdeling. Og jeg vil i den anledning komme med en aldri så liten kjærlighetserklæring til mannen. Det er mye man kan finne på å kritisere ham for, men han fortjener stor honnør for å være modig og å være autentisk. Det er altfor mange lederskikkelser som skaper og dyrker en påtatt personlighet og som fremfor alt unngår å bli forbundet med omstridte spørsmål, og alle disse bør la seg inspirere av Jagland.

Utdelingen får langt mindre oppmerksomhet utenfor Norges grenser enn vi forestiller oss. Det burde være et tankekors for komiteen fremover, og jeg håper jeg kan komme tilbake med innspill om det fremover.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.