*Nettavisen* Nyheter.

Umuligheten av å forby hedgefond

La oss si at jeg ville starte et hedgefond, noe SV ikke vil at jeg skal gjøre. Her er aktivitetene som inngår. Jeg er åpen for forslag til hvordan de kan forbys.

  1. Først må jeg utvikle en hypotese, en forretningsidé om du vil, som bygger på en risiko jeg mener er priset feil i markedet. La oss si, for eksempel, at jeg tror at kjøpsopsjoner på råolje ikke prises riktig i forhold til rentebevegelser i LIBOR. Ingenting noen kan gjøre for å hindre at jeg går og dagdrømmer om slikt.
  2. Så må jeg gjøre økonomiske analyser for å se om det er noe hold i denne analysen. Å undersøke sammenhengen mellom priser og rentebevegelser er legitim økonomisk analyse, så det burde ikke være noen restriksjoner på at jeg kjøper og laster ned store dataserier.
  3. Så er det å teste og raffinere modellen ved å simulere hvordan den ville greid seg gjennom en gitt tidsperiode i fortiden. Jeg driver bare og leker meg og har ikke satt en eneste krone i spill. Det hele vil forresten foregå på min egen datamaskin. Skal SV forby simulering av investeringsstrategier på norsk jord?
  4. Om jeg lykkes med alt dette, må jeg få tak i kunder. Man kan gjøre det ulovlig å markedsføre hedgefond i Norge (gjennom annonsering i Dagens Næringsliv?), men det hindrer ikke meg å drive markedsføring fra utlandet, og så kan nordmenn titte på websiden så mye de vil. Her må det nok litt juridisk finesse til, men skal man hindre meg helt må man innføre en lov som gjør det ulovlig for alle norske statsborgere å selge hedgefond noe sted i hele verden.
  5. Hvis en nordmann skulle finne på å kjøpe seg inn i dette hedgefondet mitt, må han/hun antagelig gjøre det i utlandet. Slik man også kjøper eiendom, aksjer, og annet i utlandet.
  6. Skulle norske verdipapirer inngå i strategien min, kan dette begrenses bare ved at 1) Oslo Børs må forsikre seg om at kjøp og salg av norske aksjer ikke inngår i en hedge fond strategi, og 2) norske firmaer må hindres fra å omsette sine verdipapirer på børser der hedgefond omsettes. Her er det uoverkommelige praktiske og prinsipielle problemer.
  7. Så gjenstår selve forvaltningen av hedgefondet, der jeg må treffe beslutninger om å kjøpe og selge verdipapirer. Hvis alle handlene foregår på utenlandske børser, skal norske myndigheter virkelig overvåke hva disse handlene går ut på?

Tror det skulle dekke det hele. Tror jeg skulle greid det uten å bryte en eneste lov SV måtte finne på, men det er mulig jeg mangler fantasi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.