Gå til sidens hovedinnhold

Unyttige sexråd

En australsk studie beskrevet i Aftenposten viser at det varierer en del hvor lenge par gjenopptar sex etter de har fått barn. De fleste følger det tradisjonelle - men nå utdaterte - rådet om å vente seks uker. Hvordan fødselen foregikk og hvilke komplikasjoner kvinnen opplevde nevnes som faktorer.

Antagelig er det mulig at nybakte foreldre er slitne og overveldet og har andre ting å tenke på før lysten melder seg igjen for alvor.

Men så kommer dette rådet fra Bente Træen, professor og forsker i seksuelle vaner, særlig blant ungdom:

"Man skal ikke ha samleie hvis det føles feil og oppleves som vanskelig, det kan gjøre at man utvikler aversjon. Sex er viktig for å vise partneren at man er glad i hverandre, og den symbolske handlingen er viktig å ta vare på. Men det er mange måter å utforske seksualitet på, og man kan forsøke sex på andre måter enn penis i skjeden."

... for så å "tipse" at man bør søke "rådgiver" hvis det tar seks måneder eller mer.

Til dette vil jeg si følgende:

  • Dette er et generelt anvendelig råd som på ingen måte er spesifikt for tiden etter en fødsel.
  • Det er veldig vagt: "føles feil og oppleves som vanskelig" er helt umulig for ekte par å forholde seg til. Det som viser seg, er at man får mer lyst av sex av å ha det. Etter en lang pause kan det være vanskelig å komme i gang. Dette er helt normalt.
  • Man får håpe at de fleste par allerede vet at det finnes mange måter å "utforske" (jeg som trodde at par som hadde hatt barn faktisk praktiserte og ikke bare utforsket) annet enn "penis i skjeden".
  • Par må ta ansvar for hverandre, og man må håpe at intimiteten som skapte barnet, gjør det mulig for dem å finne frem til hverandre uten at vanskelighetene gjøres til en sykdom som trenger behandling fra en "rådgiver"

Alt i alt minner dette veldig om råd man kunne gi ungdom i forkant av deres seksuelle debut. For voksne, allerede seksuelt aktive mennesker som allerede er i langvarige parforhold, dreier det seg antagelig langt mer om å finne tilbake til hverandre.

Det som kunne vært interessant å vite, er hva slags spesifikke barrierer enkelte (forhåpentligvis få) som hindrer par i å komme i gang igjen. Er kvinnene traumatiserte av den fysiske opplevelsen? Får menn et annet syn på deres partnere etter å ha sett et barn komme ut?

Træen er ingen lettvekter i denne bransjen, og antagelig fikk hun ikke tid til å forberede et bedre svar.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping