Gå til sidens hovedinnhold

Du skal selv kunne logge inn i gjeldsregisteret

Når gjeldsregisteret kommer kan du selv logge inn og til enhver tid få full oversikt over dine kredittkort, forbrukslån og handlekontoer.

Jeg dro til IT-selskapet Evry som er en av tre selskap som har fått konsesjon til å lage gjeldsregister. De forteller at du som privatperson kan logge inn i registeret og få oppdatert saldo på all din usikret gjeld. Innloggingen med BankID er kostnadsfri for deg som privatperson.

Bakgrunnen for et gjeldsregister

De siste årene har nordmenn tatt opp 110 milliarder i usikret gjeld, hvor mange sliter med å betale tilbake. Mange låneopptak har vært uansvarlig og bankene har hatt lite informasjon. Gjeldsregisteret vil gi bankene et bedre innblikk av det enkeltes økonomi og at det vil bli enklere for den enkelte å få oversikt over egen usikret gjeld.

Enkelt å få oversikt

Usikret gjeld er delt i tre ulike kategorier: kredittkort, forbrukslån og handlekontoer. Utlåner, nominell rente, terminkostnader, medlåntaker og betalingsinformasjon vil blant annet fremkomme. Når det gjelder kredittkort og handlekontoer vil både kredittgrense og utestående saldo vises. Det vil også fremkomme en oppsummering av din totale usikrede gjeld samt dine kredittgrenser.

Informasjonen du får som privatperson er mer detaljert enn det bankene får se ved et eventuelt låneopptak.

I et eksempelet nedenfor er den usikrede gjelden 232.000 kr mens ubenyttet kreditt er 153.000 kr. Det vil si at vedkommende har anledning til å maksimere sin usikrede gjeld, slik at den blir 385.000 kr. Denne informasjonen vil du få i gjeldsregisteret.


All gjeld fremkommer ikke i registeret

Gjeldsregisteret vil gjøre det enkelt å få oversikt over usikret gjeld. Men dette kan også skape forvirring da det ikke inneholder oversikt over all gjeld. Lån til Lånekassen og annen statlig gjeld fremkommer ikke i registeret. Det samme gjelder alle sikrede lån, altså bolig-, og billån. Ubetalte regninger og inkassosaker vises heller ikke.

Kommentarer til denne saken