RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Lily Bandehy
Sist oppdatert:

Pupper er farlig!

Jeg ber alle kvinner bestemme seg for å gå i bare overkropp én dag i året.

Lily Bandehy under foredrag 8. mars.
Lily Bandehy under foredrag 8. mars. Foto: Bonsak Hammeraas

I tusen av år har kvinnekroppen vært et mysterium for både kvinnen selv og andre. Kvinnekroppen er forbundet med ære og skam, synd og helligdom, umoral og til slutt det unaturlige av det mest naturlige.  

Gjennom kultur og religion har det alltid har vært et skarpt skille mellom mannens kropp og kvinnens kropp. Mannen trenger bare å dekke til kjønnsorganet sitt, mens kvinnen må dekke seg til mest mulig.

I mange land har millioner av kvinner ikke lov til å vise ansiktet engang. Millioner av andre kvinner må dekke til håret. I vestlige land skal ikke kvinner gå i bar overkropp. Uansett hvor naturlig og moderne det er her, skal kvinnebryster dekkes til. Jentebarn i 7-9 årsalderen skal bruke badedrakt eller bikini med overdel. Alle spor av pupper skal dekkes til.

Hvem har gjort denne naturlige delen til unaturlig? Hvorfor er kvinnebryst, som sørger for næring og liv til barnet, så unaturlig at vi må dekke dem til? I en periode var det normalt å ligge i sola med bar overkropp på det grønne gresset i parker eller på stranda. Men i de siste årene har det blitt veldig mye mindre av det også. Er det bare religion som har skapt dette moralsamfunnet der alt naturlig blir unaturlig og forbindes med skam og synd? I mange stammesamfunn, hvor man ikke har blitt «sivilisert», går kvinner i bar overkropp og kvinnebrystet anses som helt naturlig. 

Lily Bandehy måtte ta en pause fra Norge. Nå viser hun fingeren til de som vil skremme henne.

null

Hvem har gjort kvinnebrystet til et seksuelt objekt? Og gjennom dette fått kvinner til å skamme seg over denne naturlige, pene delen av kroppen? For eksempel i voldtektssaker fokuseres det på hva slags klær offeret hadde på seg. Hadde hun kort skjørt, viste hun mye lår og hud? Vistes mye av puppene? Er det ikke idiotisk å spørre en kvinne hva hun hadde på seg? Kvinnekropp er kvinnekropp. En kvinne må eie sin egen kropp. Hun kan vise frem sine bryster og lår uten at noen kan true hennes eierskap til hennes kropp og sjel. 

Shabana Rehman og Lily BandehyNår samfunnet forventer at kvinner dekker til sine bryst mens menn kan gå i bar overkropp på tur, i parken, på stranda, mens de jobber i hagen eller andre steder, er det kjønnsdiskriminering på sitt verste. Fordi dette samfunnet tenker ulogisk og strekker seg veldig langt bort fra vitenskap og fornuft. Alle studier innen biologi og sexologi viser at kvinner har sexlyst akkurat som menn. Kvinner ser også med lyst på en mann i bar overkropp, og fantaserer og får lyst. Når man tenker at kvinnebryster er lystvekkende for menn, mens mannens overkropp ikke er lystvekkende for kvinner, er dette diskriminering av kvinner. Man påstår at kvinner ikke har de samme følelsene som menn.

Hvis vi virkelig ønsker likestilling uten kjønnsdiskriminering må vi snu og akseptere at kvinner også må kunne gå i bar overkropp der hvor menn går i bar overkropp. For at dette skal kunne skje må kvinner bidra til å normalisere kvinnebryster. I det siste året har vi hatt metoo-kampanjen. Det er en stor fremgang at kvinner i mange land i USA og Europa har stått frem og satt en stopper for et mannssjåvinistisk samfunn. Menn med makt utnytter kvinners kropp.

Men for at mannssjåvinismen kan stoppes må metoo-kampanjen bidra med å normalisere kvinnekroppen og spesielt bryster. Kvinnekroppen må bli normalisert og kvinner må si «det er mitt kropp», «jeg kan vise min kropp» «jeg er stolt av kroppen min», «ingen har lov å ta på min kropp uten at jeg vil» og «jeg skammer meg ikke» .

Når kvinner fortsetter å bøye seg for det moralsamfunnet som er skapt av menn og for menn, og kvinner dekker seg til fordi de tror noe annet er er umoralsk, kan vi ikke forvente at menn aksepterer oss som to likestilte kjønn.

I forbindelse med kvinnedagen holdt jeg foredrag på Ås samfunnshus i bar overkropp, og jeg er bestemor. Jeg vil være et symbol for alle bestemødrene slik at de lærer døtrene sine og barnebarna sine at en kvinnekropp har samme verdi som en manns. At en kvinnekropp er helt normal, akkurat som en mannekropp. Jeg holdt foredrag i bar overkropp for å si: Dette er min kropp. Jeg eier den, ingen andre. 


Ingen mann, i noen som helst posisjon, uansett hvilken makt han har, kan ta på denne kroppen uten at jeg vil det selv. Kvinnekroppen er pen og naturlig akkurat som en manns kropp. En kvinne har samme sjel og de samme behov som en mann. Metoo-kampanjen, organisasjonen Født fri og de skamløse jentene har en stor oppgave. Å NORMALISERE DEN NATURLIGE KVINNEKROPPEN.

Jeg ber alle kvinner bestemme seg for å gå i bar overkropp én dag i året. Og skrive på brystet «Det er min kropp og jeg eier den». For å få bort fordommer mot kvinner.

Når vi dekker oss til er vi med på å akseptere kjønnsdiskriminering av våre følelser, våre behov og vår kropp.

I mange land blir kvinner sammenliknet med sjokolade eller et gullsmykke. En sjokolade eller et gullsmykke som ikke er godt pakket inn har alle menn tilgang til. Mange av våre søstre i andre land blir fengselet, voldtatt og slått fordi de har vist noen hårstrå. I Europa og USA har likestillingen kommet langt, men vi må fortsette å gå fremover. Vi må ikke sakte men sikkert trekke oss selv bakover fordi vi ikke kan beseire en religion med en annen. Vi må bekjempe det onde med det gode, ikke med samme ondskap.