*Nettavisen* Nyheter.

Vær så snill, ikke vann ut 17. mai

Barnetoget i Oslo sentrum 17. mai i fjor. Slik det skal være. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Dropp utenlandske flagg, hijab til bunad og halalpølser på 17. mai.

14.05.18 12:46

Til dere som bor i det nydelige, fredelige landet Norge:

Vær så snill - ikke vann ut 17. mai med bunad med hardanger-brodert hijab.

Vær så snill - ikke vann ut 17. mai med telemarksbrodert burka.

Vær så snill - ikke vann ut det norske flagget på 17. mai med pakistanske eller andre lands flagg.

Vær så snill - ikke vann ut 17. mai med halalpølser.

Vær så snill - la barna få ballonger i alle farger og størrelser og være glad, og spise godteri på 17. mai.

Vær så snill - la oss feire 17. mai med en halvliter.

Klikk på bildet for å forstørre.

La barna få ballonger i alle farger og størrelser og være glad, og spise godteri på 17. mai. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Vær så snill - la oss være norske utenpå, med farger, bunader, pølser, pilsen og ballongene. La oss være norske innvendig ved å tenke på samhørighet, tilhørighet og likestilling. La oss ha frihet til å være norsk på nordmenns vis bare én dag. For meg betyr det ingenting at jeg kommer til å «brenne i helvete».

La meg velge å «dra til helvete» hvis inngangsbilletten er en halvliter og en svinepølse.

Hvorfor ber jeg alle som bor i Norge - uansett religion, etnisitet eller kjønn feire 17.mai på den tradisjonelle måten? Fordi 17. mai er en feiring av den norske grunnloven. På denne dagen ble den norske grunnloven undertegnet av riksforsamlingen på Eidsvoll. Grunnloven som fokuserer på menneskerettigheter og rettferdighet i dette landet.

Denne historiske begivenheten skjedde ikke i Karachi eller Addis Abeba. Det skjedde i Norge og skal feires med bare norske flagg, med norsk musikk og norske bunader. Grunnloven fra 1814 ble skrevet av norske utvalgte folk som Georg Sverdrup, ikke Ali, Fatima eller Rahila. Men grunnloven beskytter Fatimas, Alis og Rahilas rettigheter, til og med beskytter den Fatima mot Ali også.

17. mai gir substans til den norske identiteten. Det som binder sammen folket som bor i dette landet, uansett identitet eller religion, under samme flagg og samme lov. De som er født i dette landet og de som har fått mulighet til å være her må sette pris på Norge ved å være med å feire grunnlovsdagen på norsk. Denne dagen skjedde det ikke militærkupp, eller en krig tok slutt. Muhammed eller Moses ble ikke født denne dagen.

Denne dagen, som har blitt feiret i 203 år med barnetog, skolekorps, musikk, dans, glede, norske bunader og norske flagg, skal også feires på samme måtte i 2018. Det som gjør Norges nasjonaldag annerledes enn andre dager. La andre land feire med militærparade og dødelige våpen. Mens vi feirer med barnetog og musikk.

Jeg er bestemor og svigermor selv, og jeg ber «snille» norske svigermødrene la være å brodere hijaber til norske bunader. Fordi 17. mai er baser på likestilling mellom kjønn, ytringsfrihet og demokrati. Dere har gitt mye for deres «snillisme» ikke vann ut det siste norske dere har, nemlig 17. mai.

Skål for Norges nasjonaldag!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag