RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Linn Winsnes Rosenborg

"Jævla morrapuler! Jeg skal skjære over halsen din!"

"Jævla morrapuler! Jeg skal skjære over halsen din!" Jeg sakker farten, rent instinktivt. De to guttene står på hver sin side av Nordkappgata. De ser ut til å være jevngamle; kanskje 13-14 år. 

"Hei, hold kjeft a! Du veit jeg klarer banke deg". Dachsen kjenner nok at jeg plutselig er mer på vakt og svarer med å reise bust. Jeg går forbi guttene, får øyekontakt med han ene og passerer rolig. De fortsetter å slenge ukvemsord til hverandre, og truslene henger i lufta. Jeg stopper, snur meg og spør "hva er det skjer her egentlig?!"  

Jævla morrapuler! Jeg skal skjære over halsen din! 

Denne situasjonen skjedde søndag ettermiddag. Det viste seg kjapt at disse guttene var kompiser og at det ikke var noen krangel. Vi ble stående og snakke i noen minutter, og jeg forklarte hvorfor jeg hadde reagert. Tenk om krangelen hadde vært reell, at de faktisk mente at de ville drepe hverandre? Tenk om en av dem hadde hadde gått til angrep? Tenk om den andre hadde hatt en kniv og gått til motangrep? De lo litt av meg og spurte om jeg hadde blitt redd, noe jeg måtte svare nei på. Jeg hadde ikke blitt redd, men jeg hadde fått et behov for gripe inn. Avverge en potensielt farlig situasjon. 

Hva er det som gjør at to unge kompiser kaller hverandre morrapuler og truer med å skjære over halsen til hverandre? Bare på spøk? På kødd? 

En ny rapport utarbeidet av Redd Barna, Salto Stovner og Feltteam Alna forteller at trusler og aggressivt språk inngår som en del av hverdagssjargongen blant ungdom i Oslo. Disse har de siste tre årene gjennomført prosjektarbeid i forbindelse med forebygging av kriminalitet på nett. En av rapportens konklusjoner er at tusler, som de jeg har nevnt ovenfor, er en del av ungdomskulturen. Slike trusler blir hverken tatt alvorlig av politiet, voksne eller ungdommer selv.

Rapporten tar for seg hvor vanskelig det er å fange opp alt som foregår på nettet, og at sosiale medier fungerer som en yngleplass for hatfulle ytringer og skadelige sjargonger. Mobbing normaliseres, og trusler avfeies med at det er en del av ungdomskulturen. 

Når jenter på 15 år forteller OsloBy at de kjenner seg godt igjen i funnene fra rapporten og at trusler er en del av hverdagsspråket er det på tide å rette blikket opp og frem. Vi lever i 2015 og vår hverdag digitaliseres mer og mer. Alle (..) er på nett og det dukker stadig opp nye sosiale medier og plattformer for å omgås online. Betyr det at vi bare skal stå på sidelinjen og observere denne trenden? Skal vi sitte stille i båten mens ungdommene mottar meldinger som «Jeg skal banke deg» og «Jeg skal voldta deg» fra anonyme brukere? 

En av de som intervjues sier "jeg har selv brukt det, og vet at veldig mange andre også har sagt det på tull. Det påvirker også dem som er yngre enn oss. Jeg tror ikke de som er eldre enn oss snakker på denne måten".

Når barn og ungdom selv etterlyser voksne rollemodeller som kan bidra til å skape mer mer åpenhet om mobbing og hets på sosiale medier, er det ikke viktig at noen stepper opp? Det er ditt ansvar, som forelder og voksenperson som omgås barn og unge, og holde deg oppdatert. Du må vite hva som skjer, hva som trender på sosiale medier og hvor ungdommene henger i dag. Nei, du skal ikke sniklese ditt barns meldinger på Facebook, men du må ha en åpen dialog. Du må følge med.

Sist jeg sjekket var trusler om både vold og voldtekt ulovlig. Sist jeg sjekket var det å spre hatefulle holdninger og ringeakt ulovlig. Sist jeg sjekket var foresatte fortsatt i førersetet hva deres barn angår. Barn blir ikke født med den innstillingen at det er ok å opprette grupper på nett kun for å mobbe og spre hat. Barn blir ikke født med en innstilling om at de er bedre enn hun som kanskje oppfører seg litt annerledes i klassen over, eller han som sliter litt med å få seg venner. Barn blir ikke født med innstillingen om at det er ok å, liksom vennskapelig, true noen med voldtekt.

Sist jeg sjekket var det også det å tilegne seg digitale ferdigheter en del av Læreplanen for Kunnskapsløftet i grunnskolen. I dette ligger blant annet at "digital dømmekraft innebærer å kunne bruke digitale verktøy, medier og ressurser på en forsvarlig måte, og å ha et bevisst forhold til personvern og etisk bruk av Internett." Hvor etisk er det å bruke internett og sosiale medier som arena for mobbing, spredning av hat og videreutvikling truende sjargonger? 

Som Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna, påpeker er det ofte en gråsone mellom tull og trusler på nett. Hun sier videre at det er et ganske tøft miljø med tøffe sjargonger, og man vet ikke alltid hva avsender har ment. Det er rett og slett en ukultur med språk og sjargong og at man på nett får herje uten sosial kontroll. Hun mener politiet har en stor jobb å gjøre når det gjelder forebygging av kriminalitet på nett.

Det er rett og slett en ukultur med språk og sjargong og at man på nett får herje uten sosial kontroll.

Jeg på min side har opplevd å bli tatt på alvor de to gangene jeg har vært i kontakt med politiet angående truende atferd og hatefulle ytringer på nett. Jeg opplevde at de tok sakene alvorlig og at de oppfordret til å anmelde og rapportere slike hendelser. For at politiet skal kunne ta tak i disse sakene må de selvsagt være på nett selv, men de er også avhengig av at både de som omgås ungdommene og ungdommene selv spiller på lag. 

Ingen blir født  med ræva holdninger, dette er noe man tilegner seg. Nå, i 2015, får disse holdningene blomstre tilsynelatende uforstyrret på nett. Med det å være på nett følger et visst ansvar. 

Vi lever i et moderne samfunn, i 2015. Våkn opp foreldre. Våkn opp lærere. Våkn opp rollemodeller. Kom dere på nett. Snakk med ungdommen. Stopp opp og spør "hva er det som skjer her egentlig?" om du hører noe du reagerer på. Ta litt ansvar for å endre den skuta hvor hatfulle ytringer, skadelige sjargonge og mobbing er en del av hverdagen. Get with the program. Asap zulu! 

Les gjerne mitt innlegg om grums og danning på nett her.

Slik snakker du med barna om nettvett og trygg bruk av internett.

 

Ps: jeg har skrevet om å ta til motmæle mot hatefulle ytringer her, om voldtekts-retorikken som gjerne dominerer visse diskusjoner på nett her og se kilde og informasjon om LK06 og grunnleggende ferdigheter her

Følg meg på Kommentarfeltet på Facebook, på Twitter og på Instagram ved å følge linkene. Velkommen!