Jeg tar en dose sannhet til frokost, takk.

Jeg vil gjerne sende en takk til Roger Hercz, utenriksjournalist i Dagsavisen.

Takk. Takk for en flott, og nyansert kommentar i dagens Dagsavisen. Kommentarer som din minner meg på at verden trenger nyanserte og sannferdige stemmer.

Det er ikke noe nytt at medier i det ganske land (og flere land med vårt) har en tendens til å fremstille konflikten i Midtøsten med svært lite nyansert blikk og harde ord. Det hagler med kritikk mot den skjeve mediedekningen fra flere kanter, mens like sterke røster forsvarer den sterkt Israel-kritiske mediedekningen med at det jo er Israel som er okkupasjonsmakten!

Den siste tiden har nyhetsbildet blitt preget av den stadig eskalerende situasjonen i Midtøsten, og media forteller daglig om hvordan palestinere angriper sivile israelere med kniv. Fokus i norsk media er påfallende nok ikke den økte tilbøyeligheten palestinske ungdommer har til å gå inn i folkemengder og fekte med tagget kniver, men snarere at disse blir skutt av israelsk politi. Media følger sin vante tralt med å telle lik fremfor å dekke handlingene på en informativ og journalistisk adekvat måte. Artikler krydres med utidig bruk av ordet "angivelig" foran beskrivelsen av knivangrep, ord som "barn" og "ungdommer" brukes om palestinere som har angrepet småbarnsfamilier og bussjåfører mens det sjelden uttrykkes noen tvil om israelernes motiver.

Tilbake til Hercz.

I hans kommentar redegjør han på en så ryddig måte at jeg hevet øyebrynene i ren overraskelse. Han forteller om volden som tar av, om sikkerhetsspørsmålene som blir stadig mer presserende, og om den unge palestineren som gikk inn på et kjøpesenter og hogget en kniv inn i fire tilfeldig forbipasserende 24 timer etter at han var på samme kjøpesenter med sine barn. Han forteller om den frykten både israelere og palestinere går med i kroppen. Palestinere vet at om noen roper "terrorist" etter dem på gata vil de løpe en risiko for å bli skutt og drept, mens jødiske israelere med rette ser seg over skulderen både en og to ganger i frykt for kniv-desperadoer.

Det kommentatoren deretter fortsetter med er det som gleder meg mest. Han skriver, sort på hvitt, i en norsk avis at denne voldseksplosjonen er basert på en løgn. Fremfor å rette pekefingre mot israelske bosettere, israelsk politi og verdens jøder retter han søkelys mot hvordan enkelte palestinske ledere hevder at Israel forsøker å undergrave muslimenes kontroll over hellige Haram al-Sharif som ligger i Jerusalems gamleby. På samme sted er også jødenes mest hellige sted; Tempelhøyden. Videre redegjør han for historien bak denne påstanden. Han viser til hvordan Eshkol, som da var statsminister i Israel, i 1967 besluttet at jøder ikke skulle få lov til å gå opp til Tempelhøyden. Dette ble begrunnet med et ønske om å unngå konflikter med muslimer verden over. Her forbød altså regjeringen jødene adgang til sitt mest hellige, utelukkende for å unngå konflikt. Denne beslutningen står i dag.

Det som skjer videre er, som Hercz redegjør for, er at enkelte islamistiske ledere har søkt å mobilisere støtte ved å hevde at Israel ønsker å ødelegge al-Aqsa-moskeen. Det jeg liker så vannvittig godt med denne kommentaren er hvordan Hercz' kaller en spade for en spade; i dette tilfellet løgn for løgn og manipulasjon for manipulasjon. Hvorfor gjør ikke flere medier dette? Hvorfor linker ikke norske medier den siste tids økning i knivangrep opp mot hvordan Hamas' i den siste tiden har lastet opp rene instruksjonsvideoer som viser hvordan man mest effektivt kan knivstikke en jøde? Hvorfor telle lik fremfor å utvise en nyansert forståelse for at desperate palestinere som angriper sivile mål med kvin ikke er redd for å bli drept, og at det å rope "stopp - du er under arrest" ikke vil stoppe disse angrepene? Vil en palestiner, som vet at han ved å knivstikke en jøde blir opphøyet som helt og martyr, stoppe for lovens lange arm? Hvorfor retter ikke flere norske medier søkelyset mot det helt vanvittig store og utspekulerte propagandamaskineriet blant andre Hamas står bak? Slik jeg ser det er disse palestinske ungdommene offer for mer enn israelsk okkupasjon, de er også ofre under Hamas' manipulasjon.

Videre liker jeg hvordan Hercz påpeker at det nå, på begge sider, er enda færre som tror på freden. Han viser også til at palestinere er innesperret i en desperat og deprimerende virkelighet kontrollert av Israelsk okkupasjon. Okkupasjonen er snart inne i sitt 50. år, og en ny generasjon palestinere ser mot en fremtid uten frihet eller demokrati. På denne måten opplever jeg hans kommentar som mer troverdig. Den peker ikke ut en av partene som den snille og den andre som den slemme, slik man er blitt vant til å se i media, han forteller om en grusomt komplisert og konflikt og han avdekker løgner og manipulasjon som preger den svært så polariserte debatten. Det står det søren meg respekt av!

Så, Roger Hercz. Takk. Hilsen en norsk jøde med et sterkt ønske å se et fritt Palestina, israelsk og palestinsk sameksistens, en trygg verden for all verdens jøder og fred i verden for øvrig,Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.