*Nettavisen* Nyheter.

Kjære Oslo - et åpent brev.

Tidligere i sommer skrev jeg om deg, fineste Oslo, og erklærte min kjærlighet. Jeg ramset opp hva jeg elsker og hva jeg ikke kan leve uten, og du omfavnet meg i retur med flere gode minner, Øya-festivalen og solfylte dager på Frysja og i Nordmarka (les innlegget her).

Forstå meg rett lille storbyen min, jeg skal ikke gjøre det slutt eller noe, vi må bare ta en prat. Det er særlig en ting jeg vil ta opp med deg, og jeg håper du vil ta meg på alvor. I 2013 kunne vi lese om et Oslo-politi som ønsket å innføre forbud mot all utendørs overnatting i hovedstaden, og i mai samme år var vedtaket et faktum. Vedtaket sier at det er ikke er lov å sove ute på offentlige plasser, det være seg benker, fortau, parker etc.

I går kunne vi i flere aviser lese om en fersk rapport utarbeidet av Nasjonal Institusjon for menneskerettigheter. Rapporten slår fast at Oslo-politiet opptrer rasistisk og diskriminerende overfor særlig romfolk og afrikanere som sover ute. Rapporten forteller både om rasistiske utsagt og overdreven bruk av makt og direktør for Nasjonal institusjon for menneskerettigheter, Kristin Høgdahl, håper nå at FN vil oppfordre til å trekke tilbake forbudet. Hun sier videre at dette var en bevisst risiko ved å innføre forbudet, og at det med de siste forelagte data bør være grunnlag for å fjerne forbudet.

Allerede i 2013 uttrykte Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik bekymring. Etter ovennevnte rapport uttaler hun at vi nå har fått enda en rapport som viser at rasisme og diskriminering er utbredt i Norge i dag. Norge får sterk kritikk med hensyn til hvordan vi oppfyller kravene i Rasediskrimineringskonvensjonen, og det understrekes at det ikke gjøre nok for å bekjempe rasismen i landet vårt.

Forbudet bidrar blant annet til:

1. Mange vises bort

Forbudet håndheves aktivt, til tross for at det motsatte ble sagt da forbudet ble vedtatt.I løpet av to måneder i fjor ble 679 personer bedt om å flytte seg, 140 ble fjernet med makt, 55 ble arrestert og 39 ble tiltalt.

2. Diskriminering i lov og praksis

Soveforbudet ser ut til å bli håndhevet på en diskriminerende måte. Hjemløse med rom- eller afrikansk bakgrunn har dobbel så høy risiko for å bli vist bort sammenlignet med europeisk utseende respondenter.

3. Umenneskelig behandling

Forbudet er blitt håndhevet på en måte som antyder grusom, nedverdigende eller umenneskelig behandling, med rasistiske kommentarer, voldsbruk og konfiskering av identitetspapirer.

4. Fratas grunnleggende rettigheter

Oslo-politiet balanserer ikke hensynet til offentlig orden med retten til privatliv og bevegelsesfrihet. Forbudet tillater rutinemessig bortvisning, uavhengig av om man forstyrrer ro og orden. Det gis ingen advarsler eller tidsfrister.

Fra LDO sine sider (les mer her).

Hjemløse mennesker kriminaliseres. Benker med pigger og politi som behandler hjemløse med overdreven makt og kjipe holdninger. En by og et samfunn hvor marginaliserte grupper som ikke eier nåla i veggen skyves enda lenger vekk, og ned. Er det å fjerne dem fra bybildet viktigere enn menneskeverd og rettigheter? Er det virkelig det? Oslo! Er det sånn vi vil ha det? Hva skjedde med samhold, rosetog, fellesskap og kjærlighet? Hva skjedde med å være verdens fineste lille storby? Kan vi ikke vise storsinn, medmenneskelighet og empati? I tider da verden står overfor store kriser og katastrofer som rammer mennesker på grusomt vis, man vi ikke reise oss? Sammen? Jeg er klar jeg, du må ta bare ta meg i hånden og bli med. La oss stå opp som et godt eksempel, holde hender og verne om de svake i samfunnet? De som ikke kan gå hjem til en varm seng og kjærlig familie, men som må krølle seg sammen under en fuktig avis på en vond benk. For dem. Er du med, Oslo?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.