*Nettavisen* Nyheter.

Kulturhysteri og kors til massene

Hysteriet er ikke til å unngå. Nå er det bare å stålsette seg, finne frem rustningen og skalke alle luker. Asylkrisen er et faktum og flyktningene ruller over russergrensa i et vanvittig tempo. Med disse kommer den store trusselen vi alle er så livredde for. Hva vil skje med lille Norge? Hva vil skje med våre tradisjoner? Med vår kulturelle arv? Den skal selvsagt avskaffet og nå er det ikke lenge før det å være kristen i Norge er ansett som rasisme. Eller? Hvordan var det egentlig med disse korsene, kirkene og tradisjonene igjen?

De siste dagene har flere uttalt seg om UDIs praksis med å kreve at bygninger som skal huse flyktninger må være religion- og verdinøytrale, og det klikkes som forventet over en lav sko. Om noen ønsker å kritisere UDIs praksis, inkludert deres krav om religion- og verdinøytrale mottak, så gjør gjerne det. For min del er det virkelig fritt frem med saklig kritikk og endringsforslag, men bør det ikke være et minstekrav at en tar i bruk argumenter som belyser hele praksisen?

Ta i mot min utfordring om å fremme kritikk uten å ta i bruk argumenter som at den norske, kristne kulturen frarøves oss alle. Gjør dette uten å skrike om å at alle som kommer hit må tåle å sove under store kors. Ta med all fakta i innleggene deres; som at også moskeer og andre religiøse bygninger møter samme krav. At også moskeer har fått avslag på sine søknader om å huse flyktninger av samme årsak. Hvorfor nevner ingen av dere som skriker opp i panikk dette? Er kritikken deres kun ment som et bevis på at disse flyktningene kommer til å bli enden på visa for Norge? At den kristne tro, som Norge ble påtvunget i sin tid, utryddes ved at religiøse symboler fjernes i asylmottak? For noe tøv! Hvor sterk er egentlig den kristne kultur og våre norske tradisjoner hvis de dør ut om vi ikke har kors hengende på veggene?

Når en samfunnsengasjert og analytisk oppegående kar som Kleiven hyler "Hva med jula? Skal vi pakke bort den også?" klarer jeg ikke annet enn å tenke at dette er et prima eksempel på det å fyre oppunder det hatet som spres ulidelig fort på nett. Bare for å ha et par ting på det rene: nei, UDI har ikke snart gjort det politisk ukorrekt å være kristen i Norge. UDI har stått på sine regler og retningslinjer om religions- og verdinøytral mottak. UDI har vist til at at dette gjelder alle som søker om å huse flyktninger, det være seg lokaler med både kristne og muslimske symboler. Diskusjonen bør heller dreie seg om det er hensiktsmessig av UDI å være så rigide når behovet for mottak er så presserende, ikke om den norske kulturen og julen med den er på vei ned i rennesteinen.

Når voksne mennesker kan svelge en Facebook-status om at Lucia-feiringer avlyses, at marsipangriser fjernes fra butikkhyllene og at en innvandrer som våger å kalle seg nordmann frarøver oss alle vår nordiske arv er det kanskje greit å ta en liten runde med seg selv før man poster et innlegg. Ta et steg tilbake, trekke pusten og tenke seg om et lite øyeblikk?

Det skal Kleiven ha, han er sykt god på klikkhoreri av ypperste sort, og posten hans føyk rett inn på topplistene. Men for hva? Hvem leser og deler disse postene? Jo, de som trenger bekreftelse på at deres norskhet står i fare for å utryddes. De som trenger bekreftelse på at Norge snart er oversvømt av terrorister. De som mener at assimilering og integrering er det samme. De som ukritisk går på all dritten som spres på nett. De som trenger bekreftelse på at deres rasistiske tankegods er fullstendig legitimt.

Det skal Kleiven ha, han er sykt god på klikkhoreri av ypperste sort, og posten hans føyk rett inn på topplistene. Men for hva?

Jeg har tro på at Kleiven, som skriver om risiko, trusler og økonomisk kriminalitet, kjenner til kravet om religion- og verdinøytrale mottak. Allikevel velger han å vinkle innlegget sitt på den måten han gjør. For meg blir dette bare et bidrag klar til å misbrukes på feil side av debatten; den som baserer seg på fremmedfrykt og rasisme gjemt bak nasjonalisme. Å skrive ting som "hva med jula? Skal vi pakke bort den også?" bidrar ikke til annet enn å kaste kanne på kanne med bensin på et allerede ganske hissig bål, og her burde en proff kar som Kleiven gjort en vurdering mht hvilken signaleffekt innlegget har, og hvilken holdninger han fôrer med argumenter.

De som kritiserer fjerning av kors bør spørre seg selv hva som gjør at de er så sterkt imot det. Er det et genuint ønske om å hjelpe med korset i hånd, fordi de ser på det å hjelpe som en religiøs plikt og en del av sitt religiøse verdigrunnlag som ligger bak? Eller? Mange hjelpeorganisasjoner har startet med religion og misjonering. Ta imot dette brødet og ta imot Jesus. Debatten om hvorvidt nødhjelp skal være religionnøytral eller ikke er høyst relevant, og her kan det virke som UDI har tatt sitt standpunkt om at hjelpen skal komme uten tilknytning til religiøs tro.

Debatten om hvorvidt nødhjelp skal være religionnøytral eller ikke er høyst relevant

Og hvem er det egentlig som nå er så bekymret for det kristne korset? Jeg tør å anta at de færreste av dem som skriker "ut med innvandrerne" i diverse kommentarfelt er kirkegjengere. At prost Gustav Danielsen er kritisk har jeg full forståelse for, hans standpunkt er ikke religionnøytralt. Jeg har derimot liten forståelse for det snevre synet de som ytrer seg har. Nei, flyktningen tar nok ikke skade av å se at de er kommet til et land med en 1000-årig kristen tradisjon. Det er ikke det dette dreier seg om. Hvorfor er det så vanskelig å se det store bildet? Dette gjelder ikke kun kristne lokaler, men alle former for gudshus. Nødhjelp skal ikke baseres på religion, og er det egentlig så krise å måtte leve uten religiøse symboler? Er ikke troen dypt forankret i personen som tror og ikke i symbolene?

Det er ingen, og i hvert fall ikke muslimene her i landet, som sier at kristendommen (det inkludert jul og hva det måtte være) skal avskaffes. Som et eksempel kan jeg jo trekke frem at de eneste som skriker om avskaffelse av skolegudstjeneste på lokalskolen her er hysteriske human-etiker-foreldrene, som får spasmer av å tenke på at avkommet skal sitte 45 minutter i en kirke. Ikke muslimene der altså.

Nei, et kors fra eller til frarøver oss ingenting. Kultur og tradisjon skapes mellom mennesker, bor dypt i oss og nye kulturer trenger ikke å utelukke allerede eksisterende kulturer. Hilsen en sekulær jøde som for noen dager siden møtte sin muslimske venninne for å sammen med henne samle inn gaver til vanskeligstilte familier som feirer den kristne høytiden jul. Ingen av oss ble mindre jødiske eller muslimske av den grunn. Forsåvidt ikke mindre norske heller.

Likte du dette innlegget? Nei? Du er fortsatt velkommen til å lese mine innlegg om tapet av norskhet, Lucia-hysteri og medborger-kjærlighet.

Følg meg gjerne på Facebook, påTwitter og på Instagram. Velkommen!


Klikk på bildet for å forstørre.

 

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.