RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Linn Winsnes Rosenborg

La oss hjelpe våre egne først vol 2.

Først må jeg bare si tusen takk for alle tilbakemeldingene jeg har fått på bloggen. Antall lesere, delinger, meldinger på Facebook, meldinger på Twitter er helt overveldende. Takk!

Den første posten jeg la ut, om krisen i Middelhavet og stappmette nordmenn, er uten tvil og forståelig nok den mest populære, og jeg vil gjerne dele en av kommentarene jeg har fått på denne posten. Da jeg leste denne kommentaren i går kveld satte jeg i et høylydt "JA! Det er akkurat dette det dreier seg om!" og jeg gjengir med tillatelse fra kommentator.

Asgeir Lund skriver (og jeg gjengir som direkte sitat):


Linn Winsnes Rosenborg, er så enig med deg!

Nå skal du høre! På tirsdag skal jeg, sammen med en turkammerat og en journalist og fotograf fra Trønder-Avisa, ta med seg en dame på 73 år i helikoptertur over skjækerfjellene. Disse fjellene ligger mellom Snåsa, Steinkjer og Verdal. På slutten av oktover 1944 måtte hennes familie flukte fra sitt hjemsted og over til Sverige. Da var hun 1 1/2 år gammel. Hele historien er for lang til å skrive her. Min far var grenselos (flyktningelos) og loset familien over disse fjellene i snøstorm, og de kom frem til Sverige. Turen var så farlig at hennes mor aldri ville snakke om det, far kalte det for galskap, men de måtte over. Denne helikopterturen skal altså gå etter den leia de gikk i snøstormen. Spennende.

Vi snakker mye om hva som skjedde her under krigen. Vi snakker om hvor mange mennesker som flyktet over til Sverige. Vi snakker med stolthet over hva disse losene gjorde for andre mennesker. Hva hadde vi sakt og reagert hvis svenskene hadde sakt at de måtte heller ta vare på sine egne istedet for å ta imot oss? Vi må huske at vi har ei nær historie hvor vi var i samme situasjon som de i som reiser over Middelhavet. Min far loset rundt 200 mennesker over til Sverige. 200 hundrede mennesker som i dag hadde druknet i Middelhavet! Skulle svenskene ha sakt det samme at vi må heller hjelpe de der de er. Hva hadde hjulpet våre motstandsfolk som hadde blitt henrettet hvis de hadde blitt i Norge? Hvilket hjelp skulle da svenskene ha gitt? Vi må nok innse at enkelte mennesker ikke kan være i hjemlandet på grunn av "feil" politikk og religion! Eller at de rett og slett ikke er enige med myndighetene, slik det var her i Norge under krigen. Er vi så takknemlig overfor den hjelpen vi fikk av svenskene at vi ikke vil gjøre det samme som de? Jeg foreslår at vi går litt i tenkeboksen og tenke over vår egen historie kontra det vi nå er i ferd med å gjøre!!! Krig er krig uansett hvor det er! Mennesker er mennesker uansett hvor de er!


Takk til deg Asgeir, for at jeg fikk lov å reposte kommentaren din. Og takk for at du er en så fin fyr. Ha en god flytur på tirsdag, og jeg skal prøve å få tak i avisa så jeg kan lese reportasjen.

 

Ha en finfin dag!