*Nettavisen* Nyheter.

Lucia, nisseluer og propaganda-huer.

I fullt alvor, er vi i gang igjen?

La oss bare, først som sist. avklare at Lucia-feiringen ikke er avlyst ved noen skoler i Oslo. Det er heller ikke lagt ned forbud mot å gå med nisselue. Det er ingen ved de skolene som beskyldes for dette som aner hvor ryktene kommer fra, og påstanden har i seg selv ingen rot i virkeligheten. Hva i alle dager er det som svirrer rundt i hodet på dere (i skrivende stund) over 5300 personene som tror på disse påstandene?

Igjen er vi vitne til denne ukritiske, paranoide og totalt idiotiske spredningen av bilder og innlegg som i all hovedsak fremmer et rasistisk, fremmedfiendtlig og islam-kritisk budskap. Atter en gang syn ser vi den økende tilbøyeligheten til å, fullstendig blottet for kildekritikk, dele tvilsom og direkte usann propaganda via sosiale medier. Igjen ser vi at hvem som har sagt hva, hvilken gruppe eller forening som har skrevet ordene som deles ikke spiller noen rolle, så lenge den som deler kan si seg enig i deler av budskapet. Så lenge budskapet kan bidra til å underbygge deres egen rasistiske tankegang.

Jeg har i et tidligere innlegg om spredning av propaganda vist til eksempelet hvor debatten dreide seg om norske/ikke norske flagg i 17. mai tog for to år siden. Bakgrunnen var her en sak konstruert av en norsk, nynazistiske propaganda"avis". Dette nettstedet drives av tidligere Vigrid-ledere, og er basert utelukkende på fremmedfrykt og å spre rasistisk propaganda. Nyheten om barneskolen som forbød norske flagg i barnetoget ble spredd som ild i tørt gress og både lærere og elever mottok meldinger om landssvik og det som verre var. Vi var flere som gjorde noen kjappe søk på nettet og som raskt fant ut at dette var akkurat rasistisk propaganda. Løgn fra ende til annen. Sannheten var at barn med en annen etnisk tilhørighet enn/i tillegg til norsk skulle få tegne sitt hjemlands flagg på baksiden av det norske flagget. Det var det. Et titalls elevere med en tegning. Da de som hadde delt saken og knurret sine nasjonalistiske ord i statusfelt i det ganske land fikk vite sannheten bedyret mange av dem at de "bare mente ditt og datt". De så åpenbart ikke betydningen og signaleffekten av å dele og spre linker til slike sider. De så rett og slett ikke hvilke holdninger og hva slags menneskesyn de selv valgte å stille seg bak. Men dette fikk den nynazistiske siden masse trafikk, og det store rasisme-bålet fikk en god sprøyt med tennvæske.

Nå er vi altså i gang igjen, og denne gangen får muslimene skylden for å frarøve oss Lucia-feiring og nisseluer. Er det ikke flott at slike latterlige påstander kan spres videre av propaganda-delende brødhuer uten noen form for kildekritisk sans?

Er det ikke flott at slike latterlige påstander kan spres videre av propaganda-delende brødhuer uten noen form for forståelse for kildekritisk sans?

Som Terje Emberland, seniorforsker ved HL-senteret, sier så appellerer påstander som dette til en del fordommer hos innvandringsskeptiske miljøet. Han påpeker også at Lucia, ironisk nok, er en ny tradisjon i Norge som attpåtil er katolsk.

-Ironisk nok er Lucia en nokså ny, importert tradisjon i Norge, og er attpåtil katolsk, sier han

Så, til dere som sprer disse påstandene uten å foreta noen form for kvalitetssikring. Er dere klar over at dere gjør dere selv til nyttig idiot for disse innvanringskritiske (les: rasistiske) røstene? At dere gjemmer dere bak et skjold ment å "beskytte norske tradisjoner" hjelper svært lite. Det eneste dere bidrar med er mer splittelse, mer ræva holdninger og mindre medmenneskelighet. Det dere gjør er å skape en større kløft mellom "oss" og "dem". Det eneste dere gjør er å spre dritt.

Er det så farlig da? Ja, det er farlig. Propaganda er i alle tider brukt flittig i krigføring for å spre hat mot enkelte folkegrupper. Propaganda er den dag i dag et viktig verktøy brukt flittig i konflikter verden over, og hatet overfor andre menneskegrupper spres raskere enn noen gang. Ja, det er farlig!

Må dere ha det inn med teskje? Sjekk kilder før dere poster! Ikke lik eller del alt dere leser på tross av at dere selv er enig i budskapet! Skjerp dere, og sjekk fakta! Fakta er din venn, vennligst sjekk med den (før du deler svada).

Takk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.