*Nettavisen* Nyheter.

Min hund, mine regler!

Dette er et tema jeg kunne skrevet en hel roman om, men jeg skal fatte meg i (noenlunde) korthet. På dagens morgentur med Cava fikk jeg følgende servert av en tobarnsmor:

-hvis hunden din ikke takler barn er det kanskje ikke så lurt å gå på tur langs en skolevei.

Scenariet:

Jeg bor i leilighet på Sagene, rett ovenfor Myraløkka. Cava og jeg har vår faste morgenrutine som begår i å gå ut porten, langs veien bort til bussholdeplassen, over veien, en liten sving nedom Akerselva, opp langs Myraløkka og inn igjen. Ingen av oss er noe særlig gira på veldig lange morgenturer, da neste punkt på agendaen er vår store favoritt: frokost. I løpet av denne turen møter vi masse folk og hunder. Syklende sportyspicer, gående stresskofferter, foreldre med barnevogner, og barn på sparkesykler. Det er alltid mange som har lyst til å hilse på en liten snasen sak som Cava, og jeg svarer alltid det samme når folk spør.

-ja, hvis du har tid og hun har lyst.

Cava er en hund. Hunder er forskjellige, som oss mennesker. Noen hunder er typisk happy go lucky, koker over av entusiasme og glede, og hopper opp i fanget til alle de møter. Andre er mer reserverte, trives best med sin flokk og trenger litt mer tid i nye situasjoner. Det betyr ikke nødvendigvis at de er redde eller sinte, bare at de har en annen personlighet. En hunds personlighet er kompleks, og det er flere faktorer som spiller inn. Rasetypiske egenskaper, arvelige anlegg, sosialisering og trening, hjemmemiljø, eier/leder og individuelle forskjeller. På samme måte som mennesker har også hunder sin intimsone, og om en hund rygger unna er det et tydelig tegn på at du trenger deg inn i dens intimsone. Det er også greit å vite at små hunder gjerne har en større intimsone enn større hunder.

Cava har sin personlighet og sine preferanser, akkurat som deg. Cava elsker sine mennesker, men det betyr ikke at hun elsker absolutt alle hun møter på gata. Det Cava ikke elsker er når ukjente presser seg på henne. Liker du når ukjente presser seg på deg? Jeg kjenner min hund. Jeg vet hva hun er trygg på, hva som gjør henne utrygg og hvordan vi sammen kan gi henne en positiv opplevelse. I min verden hilser ikke du på min hund fordi jeg skal være snill mot deg. Du får hilse på min hund fordi jeg vil at dere begge skal få en hyggelig opplevelse, og bare hvis hun selv vil.

Jeg jobber hardt for at Cava skal bli trygg på barn, og når det kommer to barn stormende mot oss vet jeg at det er en setting hun er utrygg på. Når disse to barna i tillegg roper høyt og har armene i retning dachs trår jeg inn som trygg og leder og lar Cava søke dekning bak mine ben. Når dine barn, sinna mor, ikke spør meg om de kan hilse på hunden min før de stormer mot henne og er på god vei til å lene seg over henne, da sier jeg stopp.

-de vil bare klappe henne

-jada, det er ok, men hun er litt reservert overfor barn, så hvis dere vil hilse på henne må dere nesten ta det i hennes tempo.

-herregud (mor himler med øynene)

-kanskje dere kan hilse på henne en dag dere har litt bedre tid? (Henvender meg med et smil til barna)

-hvis hunden din ikke takler barn er det kanskje ikke så lurt å gå på tur langs en skolevei

Hva jeg skulle ønske jeg hadde svart:

-eventuelt kan du lære deg selv og barna dine litt om basic hundespråk, og hvordan man nærmer seg en hund? For det første så er det svært få hunder som liker at ukjente kommer stormende og lener seg over dem. Flaks for deg at den hunden de nå mer eller mindre angrep søkte bak meg for støtte, og ikke gikk til fullt angrep for å redde seg selv. Og sånn forøvrig - takk for å ha kastet oss et steg tilbake i den daglige treningen jeg konsekvent driver med for å gjøre hunden min mer trygg på barn! Drit og dra!

Jeg kjenner at jeg koker. Det skjer altfor mange ulykker mellom barn og hund. De aller fleste av disse ulykkene skjer ikke fordi hunden er sint eller slem, men fordi den blir presset og misforstått. Jeg husker fortsatt den dagen vår leonberger Classic glefset til slik at jeg måtte få en stift i panna. Det lille arret er en evig påminnelse på hvor skremmende det må ha vært for ham. Nytt hjem og en 4-åring som bestemte seg for å bruke han som seng. Han hadde jo godtatt det dagen før. Jeg er sikker på at Classic ga meg mange tydelige signaler på at han ikke var trygg eller komfortabel, og jeg har dårlig samvittighet den dag i dag og for å ha satt ham i en slik presset situasjon.

Jeg er så takknemlig for at mine venner har barn som, fra de er små babyer, læres hvordan de skal være rundt dyr. Når jeg har venninner på besøk med småbarn er de mer opptatt av at barna ikke skal lugge Cava enn om hun bjeffer og vasker babyene i munnviken (som er et tegn på at de vil være venner og er underdanige). Samværet mellom Cava og disse barna skjer i trygge omgivelser (hjemme hos oss), i en naturlig setting og er nøye kontrollert. Utelukkende for å skape et godt samspill og gode situasjoner mellom barn og hund. En slik setting skapes ikke når ukjente kommer stormende og lener seg over hunden, som med sin høyeste stemme signaliserer at den trenger mer tid.

Det er min jobb som hundeeier og leder å sørge for et trygt miljø rundt min hund, og du kan bli så sur du bare gidder. Min hund prioriteres faktisk foran kose-lystne barn.

Følg meg på Facebook for å få innlegg rett inn i feeden!

Du er hjertelig velkommen til å følge meg på Instagram for hverdagsglimt og annet fjas.


Alle bildene i denne posten er spontan-knipset med iphone er ikke av ypperlig kvalitet, men de formidler budskapet jeg vil få frem.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Cava og Edmund er jevngamle og møtes her for første gang. Jeg er usikker på hvem som er mest fascinert?


Klikk på bildet for å forstørre.

 


Klikk på bildet for å forstørre.

 

Cava møter min nevø Mathias (5) for første gang julen 2014. Her er Cava 4 måneder. Den absolutt beste måten å hilse på nye hunder er å sette seg på gulvet, gjerne med siden/ryggen mot hunden. På den måten kan de nærme seg på en naturlig måte, i eget tempo og uten å bli møtt med øyekontakt. Øyekontakt oppfattes av hunder som utfordrende, og er noe de gjerne unngår. Ett sekund etter at disse bildene er tatt hadde Mathias en fargeblyant mindre.


Klikk på bildet for å forstørre.

 


Klikk på bildet for å forstørre.

 

Cava møter min kusine for første gang. Ypperlig eksempel på hvor lite som skal til for å oppnå total hengivenhet umiddelbart. Martine setter seg på gulvet uten å gi Cava noe særlig oppmerksomhet, annet enn et lite "ja jeg ser deg" og svusj - valp føler seg trygg på at dette er et flokkmedlem å stole på.


Klikk på bildet for å forstørre.

 

Cava på tur med Mathias. Merk at jeg alltid er sammen dem, og at de aldri går på tur alene. Ikke fordi jeg ikke stoler på dem, men fordi barn er barn og hund er hund.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.