RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Linn Winsnes Rosenborg
Sist oppdatert:

Svenske tilstander

Er det dette vi kan beskrive som svenske tilstander? I så fall er jeg helt enig i at vi aldri, aldri vil ha svenske tilstander her i landet.
Foto: Privat

Judiska Föreningen i Umeå har beslutat att lägga ner efter återkommande hot & trakasserier från nazister. Det innebär att det inte finns någon judisk verksamhet i Sverige norr om Uppsala. JUS vill tacka alla som kämpat för att driva judisk verksamhet i Umeå!

Dette postet Judiska Föreningen i Umeå på sin Twitter-profil 05. juni. 

Den nordiske motstandsbevegelsen (Nordiska Motståndsrörelsen/NMR i Sverige - tidligere Vitt ariskt motstånd) er de senere årene blitt både mer synlig og kjent for sine høyreekstreme holdninger og voldelige demonstrasjoner. Deres ultimate mål er å stoppe den såkalte masseinnvandringen til Norden. De ønsker å kaste ut de som ikke er av «den nordiske rase», og mener løsningen er nyskapt, nasjonalsosialistisk Norden - inspirert av Adolf Hitlers «Det tredje riket». 

I april 2017 valgte Judiska föreningen i Umeå å stenge sine lokaler som følge av trusler og hets fra nynazister. Petra Falk (konsulent i studieforbundet Bilda, som samarbeider med Judiska föreningen om det jødiske kulturtilbudet i Umeå) fortalte at medlemmene var livredde, og at de lenger turte å ta med seg barna på arrangementer.

Ekstremismeforsker Jonathan Lehman er tydelig på at den høyreekstreme organisasjonen Nordisk motstandsbevegelse radikaliseres, og at jødehatet nå er grovere og mer nakent.

Seniorforsker Terje Emberland uttrykker bekymring for kapasiteten til nazi-aktivistene i Den nordiske motstandsbevegelse. Han peker på at medlemmene ikke prøver å skjule sine holdninger, og at de offentlig hyller Hitler, benekter holocaust og hetser jøder.

Dyp jødisk identitet

Min oldemor het Sarah Zlatchefsky. Min oldefar het Mordechai Axelorod. Lenger bak på familietreet finnes jødiske navn som Moishe, Chaya, Alec og Sonia. Mesteparten av familien på oldefar sin side forsvant under holocaust. 

Min mormor, Selena Axelrod Winsnes, er født og oppvokst i New York og Michigan. Min jødiske identitet sitter i magen, i ryggraden og i blodet. Min jødedom er mormor, chanukka og torah, challah og latkes, klezmer og Spellemann på taket. Den er Vilnius og hanskemaker-oldefar, og det er ikke helt kjenne til sin egen historie. 

Jeg er en såkalt sekulær-jøde. Ikke religiøs og heller ikke veldig praktiserende. Jødedommen er ikke en stor del av min hverdag, men den ligger der i bakgrunnen og den dukker opp med ujevne mellomrom. 

Jødedommen min dukker sterkt opp når noen tar tak i Davidstjernen jeg har rundt halsen og stiller konfronterende spørsmål om Israel/Palestina. Når noen sier at de aldri har møtt en jøde før, for seriøst hvordan i helvete vet du det? Vi går ikke lenger med gule stjerner på brystet. Jøden i meg blir rak i ryggen når jeg skriver saker som toucher innom jødiske minnesmerker, og jeg bombarderes med jødehat og konspirasjonsteorier i retur. 

Jøden i meg gråter, gremmes og blir fly forbanna når jeg blir vitne til at jødiske ungdomsforbund så nært som i vårt naboland ser seg nødt til å legge ned driften som følge av trusler og trakassering fra nazister. Er det dette vi kan beskrive som svenske tilstander? I så fall er jeg helt enig i at vi aldri, aldri vil ha svenske tilstander her i landet. Vi vil heller ikke ha slike tilstander andre steder i verden! 

Jeg blir forbanna, såret, føler meg utpekt og tidvis redd. Mest av alt vokser kamplysten i meg - for vi, som samfunn, er bedre enn dette. Vi er sterkere, smartere og mer opplyst enn at vi lar nynazistene vinne. Det må vi være. Vi må.