Da jeg startet denne bloggen var tanken å gå til kamp mot hatefull retorikk i det gjengse kommentarfelt - derav navnet Kommentarfeltet. Det som kickstartet det hele var ordlyden på sosiale medier i debatten omkring middelhavs-flyktninger.

Jeg fikk selv raskt erfare at er man med på leken må man pokker meg tåle steken. Eller må man egentlig det? Jeg mener nei, og dette har hele veien vært en del av min største motivasjonsfaktor.

Nei. Ingen fortjener å bli hetset eller truet som resultat av at de ytrer seg.

Nei. Det å diskutere likestilling og feminisme gjør meg ikke til en mannehater. Det betyr heller ikke at jeg er dum, tilbakestående eller at jeg trenger pikk og dermed fortjener å bli voldtatt i alle hull.

Nei. Det å skrive om rasisme og diskriminering gjør heller ikke at jeg ber om å bli gruppevoldtatt. Det gjør meg ikke til en landsforræder, det betyr ikke at jeg er evneveik, åndssvak eller hjernevasket, og det er heller ikke et bevis på at jeg hater hvite menn.

Jeg kunne kommet med hundre- kanskje tusenvis av slike eksempler. Alle disse utsagnene er tatt ut fra kommentarer jeg selv har mottatt i Nettavisens kommentarfelt. Da har jeg ikke tatt med bilder av aborterte fostre jeg har fått i innboksen etter at jeg begynte å skrive om abortsaken for et par år siden. Jeg har ikke tatt med all jødehetsen jeg har mottatt under innlegg der min jødedom ikke hadde relevans i det hele tatt. Jeg har ikke tatt med skjermdumper av kommentarer der det beskrives nøyaktig hvordan jeg fortjener å bli voldtatt. Jeg kan avsløre såpass at beskrivelsene inneholdt at jeg mistet alle tennene.

Med det sagt har åpne kommentarfelt, etter hvert med krav til å lage en profil som kunne verifiseres gjennom sms, vært kilde til stor humor og mang en latterkule hos meg om mine. Særlig de faste gjengangerne har blitt noe(n) å humre over. De beste kommentarene har vært de som gjentar seg selv til det kjedsommelige, og da gjerne om at jeg må tåle hets fordi jeg hetser selv. Disse har aldri klart å komme med konkrete eksempler på når og hvor jeg går til usaklig angrep, eller hetser noen - så beskyldningene overføres til humor-kontoen.

Når redaksjonen i NA nå velger å stenge kommentarfeltet må det være lov å ta et ærbødig farvel - og også le litt av deres beskrivelse av hvordan folk ikke har bidratt til saklig debatt all den tid de har kalt andre for idioter. Dersom idiot var det verste som ble skrevet i NA sine kommentarfelt måtte jeg lagt ned Kommentarfeltet for lengst.

Beskyldningene om at NA nå knebler sine lesere er i beste fall latterlige. Det fins plenty av fora å ytre seg på, og jeg tror at det å stenge kommentarfeltene kan være et godt bidrag til debatten. Kanskje kan kommentarfelt-krigerne som i årevis har angrepet ethvert innlegg med kommentarer om hva debattanten heller burde tatt tak i nå skrive egne innlegg - om de sakene han eller hun mener at alle andre burde skrive om?

Jeg sier takk for debatten (..) enn så lenge. En ekstra takk til mine faste "kritikere", og håper de finner et annet sted å boltre seg med bullshiten sin.

So long, Pleonard & co.

Snakkes aldri.