Gå til sidens hovedinnhold

Septembernyhetene på Vinmonopolet er på plass!

På polets pressesmaking av basisnyhetene var det flere godbiter verdt å skrive om.


Det smakes ikke litt viner når man først setter i gang.

Av de seks nyhetslanseringene polet har hvert år er septemberslippet det desidert største. Denne gangen var det i underkant av 1100 nyheter som skulle smakes av journalistene over en to ukers periode. Av disse var 54 nyheter i basis assortiment, dvs viner som står i polhyllene i de fleste pol og som ikke trengs å bestilles på forhånd.

Denne gangen hadde Vinmonopolet følgende fagtema og fokusområder for slippet:
- Viner fra Georgia, Italia og Frankrike laget på amfora.
- Ungarsk hvit- og rødvin
- Tyskland GG 2015
- Hellas og Jura
Ikke alle falt i smak hos denne ganen, men et par stykker innimellom var strålende.

Jeg skal på ingen måte kjede dere med alle disse 1100, ikke engang de 54 basisnyhetene, men et lite knippe snasenheter er verdt å nevne både smaks- og prismessig.

Markus Molitor Schiefer Riesling 2015, Mosel, Tyskland, kr. 125,10. VP 3012101
Sødmefull nese med tropisk frukt og hint av honning. Følger godt opp i munnen med smak av gul fersken, aprikoser, honning og flott syre. Sitter lenge, mineralsk avslutning. Veldig bra pris, funker til asiatisk også.

Domaine Hatzimichalis Malagousia Oaked 2015, Vallee d'atalanti, Hellas, kr. 159,90. VP 5405001
Malagousiadruen finner vi stort sett bare i Hellas. Fin duft av gule epler og sødmefylt sitrus. God oppfølging i munnen med frisk frukt av type epler, appelsin og fersken. Ren mineralitet og god syre som gir en tørr og lang finish. Bra pris og flott vin til rike fiskeretter eller fjærkre.

Gerovassiliou Malagousia Single Vineyard 2015, Thessalia, Hellas, kr. 199,00. VP 5393701
Alle druene er hentet fra en og samme vinmark. Sødmefull nese med honning og litchi. Rik i munnen med deilige smaker av mandarin, hvit stenfrukt og frisk sitrus. Tørr, mineralsk og lang ettersmak med hint av kamfer. Herlig fresh. Bruk til laks eller kveite.

Mád Tokaji Furmint 2015, Tokaj, Ungarn, kr. 176,30. VP 5376101
Sønnen til superprodusenten Istvan Szepsy lager vin på den lokale druen furmint. Digg duft av sitrus og gule epler. Fresh munnfølelse med gule epler, mandarin og fersken. Fin syre og lang ettersmak. Passer til fisk og fjærkre.

Nagy-Somlói Juhfark 2013, Somló, Ungarn, kr. 209,50. VP 5443501
Druen her heter juhfark og er unik for området. Rik og fyldig nese med sødmefulle toner av melon og appelsin. Deilig kremet munnfølelse med oppfølging av søt sitrus, honning og gul tropisk frukt som ananas. Sitter lenge og er suveren til fet fisk, fjærekre og svin. Ikke så gærn pris heller. Saftig og riktig godt!! ! God konsentrasjon.

Domaine Dugois Arbois 2012, Jura, Frankrike, kr. 239,90. VP 5451001
Savagnin er en typisk druesort for Juraområdet og har mye preg av sherry i duft og smak. Dufter intenst av eplesider. God syrlighet i munnen med hint av karamelliserte nøtter og sherry. Sitter lenge, er intens, aromatisk og passer suverent til comté ost

Von Winning Jesuitengarten Riesling GG 2015, Pfalz, Tyskland, kr. 369,70. VP 5408601
Elegante toner av hvit stenfrukt og blomster. Saftige toner av delikat sitrus, fersken, aprikoser og et snev av akasiehonning gir en konsentrert vin med lang ettersmak. Syren i vinen løfter friskheten og tørrheten i finish er akkompagnert av mineralske toner. Flott til fisk, svin og julemat. Denne vinen er ment for lagring, la den gjerne ligge i kjelleren et år eller to før du prøver deg på den.

Over til rødvin

Bonpas Côtes-du-Rhône Don Alfant 2014, Rhône, Frankrike, kr. 139,90. VP 5435001
Druene grenache, syrah og mourvedre er brukt. Intens duft av mørke bær og ferske urter. Saftig i munnen med syrlige kirsebær og bjørnebær. Krydret i finish, med lett pepperspice. Faste tanniner og lang god ettersmak. Fresht! Til enkel hverdagsmat, pizza og pasta.

Matsu El Picaro 2013, Toro, Spania, kr. 156,00. VP 2065101
Ren tempranillo. Sødmefull frukt på nesen av det mørke slaget. Frisk frukt i munnen med fokus på kirsebær, noe modne jordbær og bjørnebær. Saftig tanninbitt og god lang ettersmak. Topp vin til høsten og alt viltet og det der.

Le Bordeaux de Citran 2014, Bordeaux, Frankrike, kr. 189,10. VP 5445201
Blanding av druene merlot og cabernet sauvignon. Litt lukket på duft. Smaker av plommer, solbær og syrlige bjørnebær. Fast tanninbitt som tar litt mye plass, men med et godt stykke kjøtt til funker det allikevel. Noe urter i finish sammen med krydder og tobakk. Bra pris!! And- og lammevin.

Charles Smith Velvet Devil Merlot 2014, Washington, Usa, kr. 189,90. VP 9422501
Intens sødmefull aroma av plommer og krydder. Saftig i munnen med mørk frukt og hint av urter. Sitter lenge, bløte tanniner og masse, masse smak som sitter kjempelenge!! Bra pris også! Deilig til sensommer grillingen.

Domaine des Bertranoux Pécharmant 2012, Bergerac, Frankrike, kr. 195,00. VP 5308401
En god blanding av druer brukes: merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc og malbec. Syrlig frukt, blyantspiss og treverk på nesen. Solbær, plommer og kirsebær i munnen sammen med faste tanniner og sedertre. Spicy finish med hint av lær. Lang ettersmak. Bruk til høstens gryter.

Lequin-Colin Santenay Vieilles Vignes 2014, Burgund, Frankrike, kr. 199,90. VP 4409901
Ren pinot noir. Intens aroma av røde bær og florale toner. Tørr i munnen med saftige innslag av jordbær og nyper. Lett krydret finish med mineralske kalktoner. God fruktkonsentrasjon og kompleksitet. Sitter lenge i finish. Godt til hvitt kjøtt og kalv. Veldig bra pris!

Capuano-Ferreri Santenay Vieilles Vignes 2014, Bourgogne, Frankrike, kr. 239,80. VP 5446101
Aromatisk duft av krisebær og moreller. Frisk og saftig i munnen med mye bær og "krønsjy" røde epler. Flott syrlighet og mineralitet, med lett tanninbitt og lang, slank ettersmak. Egner seg til høstens retter med sopp. Veldig godt og prisen er ikke så verst her heller!

Newton Johnson Family Vineyards Pinot Noir 2015, Walker Bay, Sør-Afrika, kr. 269,90. VP 5298901
Delikat duft av søtsyrlig rød frukt og krydder. Utrolig juicy og konsentrert munnfølelse med masse smak av jordbær, bringebær og nyper. En deilig spicy avslutning med avslepne tanniner og et tørt mineralsk preg i finish. Bruk til indrefilet av storfe, kalv og and. Sitter som et skudd!

#vinmonopolet #nyhetslansering #september #vin