*Nettavisen* Nyheter.

Er du en leder?

Hei alle sammen.

Tenkte å generalisere lederskap i dag. Selv om jeg er motstander av generalisering er det nødvendig å kategorisere for å få et vist overblikk over hvor man passer inn i systemet. Finnes alltid unntak og selvfølgelig også avvikende selvinnsikt til tider:) Ikke hat meg nå:)

Hvor god leder er du? Burde du være en leder? Har du det som trengs? Vil du lede? Har du kunskap til å lede?

Det jeg skriver om i dag vil avdekke om du har det som trengs for å lede deg selv eller andre. Det er alltid viktig å huske på om du ikke er der du vil være i ledernivå er det alltid mulighet for vekt. Husk å kopiere de egenskapene en god leder bærer.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

For mennesker i enhver stilling er det viktig å være der man trives, der egenskpene dine verdsettes og der du føler deg mest verdt. Om man sitter på feil sted i kabalen kan det fort føre til stress og eller stagnering.

Jeg grupperer for dere slik at dere har muligheten til å sette dere selv inn i en eller flere av alternativene under:

  • Ledende personlighetstype:

Mennesker med denne tanke preferansen vet hva de trenger å gjøre og de vet hva andre trenger og gjøre, de er gode på å plassere og delegere mennesker til riktig type oppgaver. Det er ikke ikke konfliktskye og tør og si ifra De har evne til selvrefleksjon samtidig som de har evne til og observere og analysere andre.De er intern refererte med ekstern sjekk og gode team playere om det trengs.De er høy på omsorg for seg selv, men også for andre.

  • Selv reflekterende personlighetstype:

Mennesker med denne tanke preferansen bryr seg lite om hva andre mennesker trenger å gjøre og det er heller ikke viktig for dem å bli ledere.De kan ha problemer med å observere andre eller analysere dem, men de har evnen til selv refleksjon. I enhver organisasjon vil disse passe best i en stilling hvor de kan være selvstendige. De er høye på egenomsorg.

  • Instruerende Personlighetstype

Personer med denne tanke preferansen finner man svært ofte i offentlig administrasjon og på mellomleder nivå. De gjør det lederen sier.De vet vanligvis hva de selv trenger å gjøre og hva andre trenger å gjøre, og er heller ikke redde for å fortelle dem det. De kan ha problemer med selv refleksjon, men har evnen til å observere og analysere andre.

  • Ikke ledende personlighetstype

Mennesker med denne tanke preferansen vet hva de må gjøre for å oppnå suksess. De vet også hva andre trenger å gjøre, men ønsker ikke å si ifra til dem. En typisk tanke er" Hvordan kan jeg tillate meg og fortelle deg hva du skal gjøre?" De har evnen til selvrefleksjon og observere og analysere andre. De viser vanligvis liten interesse for å bli ledere.

  • Operativ personlighetstype

Personer med dennne tanke preferansen bruker vanligvis ingen tid til å reflektere over seg selv eller andre.

Om du har kunskap om deg selv klarer du kanskje å plassere deg inn i en av kategoriene over?

En god leder står støtt i seg selv og har troen på seg selv, men også evnen til å se og lytte til andre, de tar vare på seg selv og de rundt seg. De er autoritære og har tydelige visjoner og verdier. De er gode på egen vekst og hjelpe andre til vekst. De har innsikt i seg selv samtidig som de er gode i 2 og 3 person. De er fremtids orienterte , Med god innsikt i her og nå og fortids lærdom. De ser som regel det store bilde før detaljene faller på plass. De er visjonerer, realiserere og kritikere, slik at de er målrettet og mål bevisste. De tilrettelegger for suksess. De er ikke konfliktsky og gode gjennom tenkere og psykologisk smarte i forhandlinger.

Så da har dere en liten generalisert formulering på lederskap.

Klikk på bildet for å forstørre.

 God søndag til alle,

Klem fra Maria

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag