RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Maria Erken Høili

Har du mot? Eller er du bare feig?

Hei kjære lesere.

Jeg ønsker å snakke om MOT, hva er mot? har du mot? 

 


 Mot er viljen til å handle for å oppnå et mål, selv om det vil medføre skade for deg selv.

Det er mye spekulasjoner rundt dette tema. Å ha mot krever en indre selvsikkerhet og troen på seg selv. Det må være viktig nok for deg som menneske å ta kampen selv om det kan være til skade for deg. Hvor mange av oss er tøffe nok?

Mot er en av de 4 grunnleggende kardinaldyder sammen med rettferdighet, måtehold og visdom.

Det er unaturlig for et hvert menneske rent instinktivt og utsette seg selv for personskade, fysisk eller psykisk, du må være høy nok på empati ,altså omsorg for andre for at du skal se meningen bak en MOT handling. 

Når du vet at mot henger sammen med handling, kan du i mange tilfeller også relatere deg selv til hvorfor du når mål? eller du ikke når mål? Har du mot nok? Er det viktig nok for deg å nå målet ditt, selv på bekostning av skadet ego?

En mots handling kan bare defineres som en motshandling om intensjonen din er positiv. En negativ nyhet for alle "Haters", Nei, dere viser ikke mot med negativ kontekst.

Ego beskytter man med sitt liv, og når folk sier jeg er en egoist, så tenker jeg bare, "Du skulle bare vist, du skulle bare vist hva jeg er laget av."Du uvitne", Jeg har mot, jeg har mot til å kaste meg ut i enhver handling uten tanke på meg selv, jeg har mot til å stå imot, jeg har mot til å gå imot og jeg har mot til å hjelpe de som er utsatt. Jeg er annerledes, og slettes ingen egoist. Hvor mange av dere der ute har mot? Jeg synes samfunnet vårt er preget av feiginger. De tørr ikke blande seg, de er redde. Er du en av de? De som later som de ikke hører eller ser? Fordi det er skummelt og handle? Eller er du en av de som står å ser på uten og handle? I min verden er man medskyldig til en hver urett om man lar det går forbi i stillhet eller ser på og samtykker. Hvem er du? Hvem vil du være? Hvorfor er du så feig? 

Jeg lærer mine barna mot, akkurat som min mor lærte meg det. Jeg lærer de gjennom handling, akkurat som min mor lærte meg gjennom handling. Du vet vel at barna arver dine vaner, dine verdier og ditt handlingsmot? Du er deres forbilde. Du kan ikke si; "du skal gjøre som jeg sier og ikke som jeg gjør" Det vil aldri fungere i praksis. Fordi det ligger en vond smak av manglende respekt og ulmer under slike påstander. 

Jeg blander meg, jeg blander meg faktisk så ofte jeg har mulighet til å blande meg om det skjer urett, jeg har mot, jeg kan gjøre en forskjell. Om ikke for verden, i alle fall i den situasjon jeg befinner meg i, for det individet, eller de individene, jeg gjør en forskjell. Gjør du en forskjell? Eller er du bare en feiging?

Jeg vet jeg provoserer mange nå ,og det er meningen. Jeg vet at provokasjon fører til handling, og jeg vet du ønsker å teste ut om du faktisk er så feig som jeg sier eller hva? Neste gang du står der eller går der og ser noe urett, hva gjør du da? Har du mot nok? eller er du bare feig? 

Det er vondt å endre seg, men det er verdt det. Du gjør en forskjell, du er sterk, du har troen på deg selv og du har mot.

 

Klem fra Maria