Gå til sidens hovedinnhold

De beste bilkjøpene i 2013

Bilmarkedet flommer over av nye og nesten nye modeller i år. Og det er kommet en ny trend vi liker: Når en ny bilmodell lanseres er den ofte bedre enn den foregående modellen, og den har en lavere pris. Blant de mange nye og gode bilene i 2013, her er noen av de aller beste.

Mine kollegaer og jeg har en ting felles, sannsynligvis flere, men i alle fall én. I sosiale sammenhenger får vi rett som det er spørsmål omtrent som …. Jeg skal bytte bil snart. Du som jobber så mye med bil… Hva anbefaler du? Det er ironisk nok i seg selv, siden vi er et finansselskap, men jo da, det er biler vi finansierer og vi kan mye om bil og biløkonomi.

Så, for ikke bare å glede vår sosiale omgangskrets, men også denne bloggens lesere med våre beste råd om hva som er å anbefale på bilfronten i år: Her er litt om hvordan vi tenker og til slutt et drøyt dusin anbefalte firmabiler i 2013.

Ny modell, lavere pris

De fleste av de bilene vi anbefaler er nye i 2013, det vil si at de kommer på markedet utover i året. Årsaken er så enkel som at trenden nå er at når det kommer en ny bilmodell lanseres den til samme eller litt lavere pris enn forgjengeren, samtidig som den har bedre egenskaper og mer utstyr. Mer effektive motorer gir bilene lavere forbruk, lavere avgifter og dermed muligheter for lavere pris.

Vi anbefaler biler ut i fra at vi som biløkonomer vet at noen biler har lavt verditap, lave driftskostnader og at de gir mye bil for pengene. Men ikke bare derfor. Kanskje er vi litt nerdete, men ikke mer enn at vi skjønner godt at bilhold ikke bare dreier seg om økonomi. Du vil selvsagt helst kjøre en bil du liker, en som er attraktiv, litt uavhengig av hva den koster. De fleste ønsker ikke at det lukter snusfornuft lang vei, men vil gjerne kjøre noe de selv og også andre synes er en fin bil.

Må være attraktiv

Det åpner jo for spørsmålet om hva som de fleste oppfatter som en attraktiv bil? Ikke bli overrasket, men vi har tall for det også.

Som en del av vårt Firmabilbarometer, som tar pulsen på firmabilmarkedet, har vi en t/m-faktor. Jeg har allerede sagt vi er et finansselskap, og ideen til t/m fikk vi en dag vi satt og så på noen p/e-tall . p/e (price/earnings) er som mange vet et forholdstall for om et selskap er dyrt eller billig.

t/m står for tatt/mistet og er et forholdstall for om et bilmerke er attraktivt. Tar et bilmerke flere kunder fra konkurrentene enn det mister til konkurrentene er det attraktivt. Vi ser av vår siste analyse at Volvo tar 2,2 kunder fra konkurrentene for hver kunde de mister til konkurrentene. Det er meget sterkt og forteller oss at mange oppfatter Volvo som attraktivt, mange vil ha Volvo, og at de har lykkes med den nye V40 som er deres første utfordrer i Golf-segmentet. BMW har den nest høyeste t/m-faktoren med 1,7, Volkswagen 1,4 og Audi 1,0. Tall over 1,0 betyr at merket er attraktivt og vokser i det frie firmabilsegmentet.

Stor i teknologi, liten i størrelse

Biler i Golf-klassen er attraktive. Mercedes A-klasse, Audi A3 og Volvo V40 vil selge godt. Firmabilene vil bli mindre, men de vil være stappfulle av utstyr, ny teknologi og ha en god design.

Premium-merkene vinner dessuten terreng i forhold standardmerkene. Og det er ikke bare fordi norsk økonomi går godt. Vi ser det samme i en kriserammet EU-økonomi.

Listen

Så, helt konkret, hvilke bilmodeller er det vi serverer våre venner og bekjente når de i tiden fremover garantert stiller oss det uunngåelige spørsmålet? Jo, vi anbefaler, i tilfeldig rekkefølge:

Kompaktbil

Mercedes A180 Cdi, 109hk

Volvo V40, 1,6 D2 115hk Momentum

VW Golf, 1,6 Tdi 105hk Comfortline

Audi A3 Sportback, 1,6 Tdi Ambiente Sportback

Toyota Auris Kombi, 1,8 Hybrid Active Cvt 136hk

Mellomstor familiebil

Skoda Octavia, 1,6 Cr 105hk Dpf Sport Edition Stv

Mazda 6, 2,2d 150hk Vision Auto Stv

BMW 318d, 136hk Aut Touring

SUV

Honda CR-V, 2,2 I-Dtec 4wd Elegance Auto 155hk

Mitsubishi Outlander, 2,2 Di-D Instyle+ 4wd Auto 7 seter 150hk

Mazda CX-5, 2,2d 150hk Sport 4x4 Auto

Toyota Rav4, 2,2 D-4d 150hk Vanguard Executive Auto 4wd

Subaru Forester, 2,0d Premium

Husk at vi snakker om de nye modellvariantene som kommer på markedet i løpet av 2013 eller som nettopp har kommet. Et utmerket oversikt over hva som kommer når finner du på bilnorge.no sin lanseringskalender.

Om du som skal bytte bil i 2013 velger en av disse eller noe helt annet, det er selvfølgelig helt opptil deg. Heldigvis velger ikke alle det samme.

Har du meninger om denne saken? Interessert i hva andre mener? Følg debatten påBiløkonomen.no.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping