*Nettavisen* Nyheter.

Pruting for viderekomne

Bilsalget har tatt seg opp igjen, men prognosene er ingenting å rope hurra for. Å følge flere av faktorene som styrer utviklingen i markedet er det beste utgangspunktet for å gjøre et godt kjøp.

Alle ønsker å gjøre et godt kjøp når en ny bil står på handlelisten. Faktisk er det sånn at mange er villige til å vente i månedsvis på akkurat den rette kombinasjonen av farge, stoff og motor, mens vi for eksempel kjøper hus til mange millioner kroner etter en ti-minutters visning og en heseblesende budrunde der vi ender opp med å betale en halv million mer enn vi hadde tenkt for 30 kvadrat mindre enn vi trodde.

For en del holder det med et soltak og et sett vinterdekk for å føle at de har gjort et kupp. Andre går grundigere til verks, og finner glede i forhandlinger og pruting. Men noen – blant annet de proffe innkjøperne - stopper ikke der; En grundig analytiker vet hvilke faktorer som bestemmer prisen i markedet, skjønner at det er mulig å forhandle om det meste – og slår til i riktig øyeblikk. Messer, lanseringskalendre, statistikk og prognoser gir noe av den verdifulle informasjonen.

Bilsalget i Norge har, kanskje ikke så overraskende, gått til værs sammenliknet med i fjor. Hittil i år er det solgt 83 890 biler, 42 prosent flere enn i 2009, 10 414 av dem rullet ut fra forhandlerne i august. Dette er i utgangspunktet ikke oppløftende nyheter for en potensiell bilkjøper, all den tid tradisjonelle markedsmekanismer fungerer i bilmarkedet også: Høy etterspørsel gir verken lave priser eller fleksible rammer for prisforhandlinger.

Men: De som graver litt mer finner raskt ut at utsiktene ikke nødvendigvis er så gode, selv om markedet har brukt de første åtte månedene på å hente seg inn igjen. DnB NOR Markets er et av de stedene bilkjøpere som følger med, kan hente informasjon og analyser. Der konstaterer de at hvis nybilsalget fortsetter i samme tempo ut året, bør det ende et sted rundt 126 000. Det er i tilfelle en økning på 27 325 biler fra i fjor. Men så har analytikerne i DnB NOR modellene sine, og disse sier noe helt annet. I den oppdaterte versjonen, som er 3 uker gammel, estimerer de et nybilsalg på 104 600, med andre ord et resultat som knapt er 6000 biler bedre enn i fjor. Og når de kikker enda lenger inn i glasskulen, estimerer de et årlig salg på rundt 100 000 mellom 2011 og 2013.

En modell er en modell, og på samme måte som med konseptbiler er det ikke alltid de blir noe av. Men de som ikke har dårlig tid vet også at det av og til kan lønne seg å vente. Kanskje det kan bli en lønnsom høst for tålmodige bilkjøpere?

En annen faktor som det er verdt å ta med i regnestykket, er lanseringer av nye modeller. Det totale antallet i løpet av et år betyr selvfølgelig en del for konkurransen, men enkeltmodeller kan i seg selv representerer både et potensielt godt kjøp knyttet til introduksjonspriser og føre til rabatter på utgående modeller.

Den viktigste informasjonskilden for å holde seg oppdatert om hva som skjer i markedet, er en god lanseringskalender. En av dem finner du på BilNorge.no, der redaksjonen oppdaterer løpende. Et raskt klikk på sidene forteller at Audi kommer med sin nye A7, mens de som synes A8 ikke har nok plass i baksetet har noe å se frem til i desember. BMW lanserer sannsynligvis en ny 6-serie, Ford er på markedet med ny Focus, og Volkswagen kommer med en ny Passat som det knytter seg stor spenning til.

Enda bedre enn statistikker og kalendere er selvfølgelig messene, der det er mulig å snakke med produsentene og kikke inn i bilene. For de som ikke reiser til Paris denne høsten, er LeasePlans Bildag en mulighet til å oppleve noe av det samme. Vi inviterer vanligvis kundene våre til å møte forhandlere, snakke med oss, la barna leke med X-bokser, elbiler eller ansiktsmaling og innta is og pølser. Men har du lest bloggen helt ned hit, så er du velkommen du også. Lørdag 25. september fra 10 til 15 på Valle Hovin er en perfekt anledning til å skaffe seg oversikt over markedet. Vi har hundre biler utstilt, og blir dermed en slags flermerkeforhandler med større utvalg enn de fleste andre. I tillegg treffer du selvfølgelig flere av de "ekte" forhandlerne, som både tilbyr prøvekjøring av en del modeller og en god bilprat.

Og hvis du vil snakke mer om veien til et godt bilkjøp, eller lurer på noe om leasing, stiller også vi sterkt med et solid team. Velkommen til Valle Hovin!

NA24 samler de beste kommentatorene. Her er din daglige dose kommentarstoff.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.