Valgfri moms på elbiler

Elbiler er noe helt spesielt. Så spesielt at det er valgfritt å betale moms. Kjøp den uten moms eller lei den med moms. Hva de fleste velger er ikke vanskelig å gjette. Vanskeligere er det å vite om det vil fortsette slik.

Det er lett å skjønne at de fleste elbilistene har valgt en løsning som gjør at de slipper å betale moms. Det blir fort flerfoldige titusener av kroner spart.

Logikk

Det er også lett å tenke at enten burde alle betalt moms på elbilen, eller så burde ingen betalt moms. Slik tenker jeg egentlig. Og mange med meg har kanskje aldri skjønt hvorfor det skal være momsfritt å kjøpe en elbil, men om du velger å lease den samme bilen så må du betale moms. Muligens er det en glipp i Finansdepartementet? Hvordan den nye Regjeringen tenker rundt dette blir spennende for alle som har noe med elbiler å gjøre.

Vår påtroppende statsminister snakket i valgkampen mye om "nye ideer og bedre løsninger". Da må det må være lov å håpe på at det gjøres noe med dette.

Farlig liten sak

Konsekvensene av dagenes regelverk med "valgfri" moms er neppe tilsiktet. Mange både i og utenfor Regjeringen mener kanskje til og med at det bør endres? Faren med saken er at den i Regjeringskvartalet kan anses som å være så liten at den ikke prioriteres i øyeblikket, og deretter glemmes. Oljeboring i Lofoten, formuesskatt, ja, til og med ostetoll kan lett få mer oppmerksomhet.

Derfor benytter jeg anledningen til å minne om at denne "lille" saken ikke er så liten. Den berører veldig mange.

Ja, jeg er selvsagt opptatt av at det er en konkurransevridning bort fra leasing (25 % mva) og over på kjøp (0 % mva). Det fører til at vi av og til råder kundene våre å kjøpe elbilen fremfor å lease den. Med på kjøpet følger en risiko for hva bilen vil være verdt om noen år frem i tid. Det er det vanskelig å vite i et marked hvor prisnivåene ennå ikke er etablert. Dermed berører denne saken alle som kunne tenke seg en elbil.

Vite, ville, gjøre

At dagens system virker uheldig ligger såpass opp i dagen at jeg tror de fleste er enige i det. De som kan gjøre noe med det vet antakelig også om det. Kanskje ønsker de også endre det. Da gjenstår det "bare" å gjøre det. Jeg har forståelse for at en ny Regjering har mange oppgaver og prioriteter og at det derfor ikke alltid er "bare" å gjøre en endring. Likevel, elbiler er både i tiden og fremtiden og det berører så mange at jeg velger å håpe på nye rammebetingelser.

Utfordringen med å få ting gjort har for øvrig vært kjent lenge noe Henrik Ibsens klassiker Peer Gynt viser: "Ja, tenke det; ønske det, ville det med; - men gjøre det! Nej; det skjønner jeg ikke!".

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.