*Nettavisen* Nyheter.

Brendes fem utenrikspolitiske hovedlinjer er lansert

Utenriksminister Børge Brende brukte dagens Civitafrokost til å annonsere sine fem hovedlinjer for utenrikspolitikken fremover. Litt spøkefullt la han til at han gjerne kommer igjen og diskuterer synspunkter på gjennomføringen.

Rekken av problemer er lang: Ukraina, Syria, IS, Boko Haram, Somalia og lite fremdrift i WTO er bare noen stikkord, og det var en tøff avslutning av 2014 med Peshawarangrepet og en like tøff start på 2015 med Charlie Hebdo.

Norge er fremdeles et lite land i verden, med relativt begrensede ressurser og påvirkningsmuligheter. Brende tar det offensivt, hans glass er halvfullt og ikke halvtomt. Han vil prioritere. Utfordringen blir å prioritere de fem hovedlinjene tydelig nok. Planen er å la dem følges stortingsmeldinger, initiativ og målrettede prosjekter.

Linjene i Brendes fempunktsstrategi er:

1. Skjerpet bevissthet om grunnleggende verdier - menneskerettigheter, frihet og demokrati bygget på FNs pilarer om fred og sikkerhet, menneskerettigheter og utvikling. Stortingsmeldingen om menneskerettigheter kom før jul.

2. Fremtidssikre Norge - med dette vil Brende styrke arbeidet mot cyberangrep, bygge videre på et sterkt NATO, og fremme en stortingsmelding om videre satsing i Arktis, et havområde som er seks ganger større enn Fastlands-Norge.

3. Fremme norske økonomiske interesser - det vil Brende helst gjøre gjennom multilaterale handelsavtaler, som WTO, men uten at det utelukker regionale initiativ.

4. Resultatorientere utviklingspolitikken - Brende vil redusere antall land som får bistand og satse mye mer spisset. Han vil bruke private investeringer og initiativ til å fremme utvikling og skape arbeidsplasser, og han vil legge vekt på grunnleggende struktur som helse og utdanning.

5. Klima, miljø og energi - sammen med resten av regjeringen jobber Brende frem mot klimamøtet i Paris høsten 2015.

De største politiske forandringene ligger nok langs den fjerde linjen, resultatorienteringen av utviklingspolitikken. Det grunnleggende arbeidet med frihet, menneskerettigheter og demokrati i en verden der sikkerhetspolitikk og trygghet utfordres på mange nivåer, blir nok det vi vil høre mest om i offentligheten, og som Brende også startet sitt innlegg med.

Jeg får følge opp Brende og ta ham på ordet. Han er herved invitert om ett år til en ny Civitafrokost for å avrapportere om hvordan det går med de fem hovedlinjene. Imens får vi vente på de gjenstående stortingsmeldingene og initiativene som er varslet gjennom 2015.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag