*Nettavisen* Nyheter.

Oslo Freedom Forum - Living in Truth

Da er det syvende Oslo Freedom Forum (OFF) i gang. I år handler det om individer som klarer å bryte ned autoritære regimer. Forbildet for årets forum er den tidligere tsjekkiske dissidenten og senere presidenten Václav Havel, som gjennom essayet "The Power of the Powerless" også er inspirasjonen til årets konferansetema, Living in Truth.

Flere av innleggene handler om å bruke kunst for å uttrykke meninger. Mest kjent for nordmenn er nok Charlie Hebdo-journalist Zineb-el-Rhazoui, som også har kronikk om ytringsfrihet i dagens Aftenposten. Deltakerne på OFF blir også oppfordret til å "viske ut en diktator" ved å manipulere tegninger av diktatorer. Jeg regner med at veggen med utviskede diktatorer blir fylt opp i løpet av de to neste dagene,

Totalt har 215 mennesker fra 87 land vært i Oslo for å snakke om menneskerettigheter i løpet av disse årene. De er fordelt relativt jevnt på alle verdensdeler. 50 av dem har vært fengslet av politiske grunner, de har til sammen 208 år i fengsel, 43 prosent lever i dag i ufrie land, og 44 er for tiden i eksil. Tragisk nok ble en tidligere OFF-deltaker, journalisten Abdulkarim al-Khaiwani, drept i Jemen i mars, og to andre deltakere er forhindret fra å komme.

Noen positive statistikker er det heldigvis, og de øker år for år. 33 diktaturer har vært blottstilt, 354 bøker har blitt skrevet og 33 filmer om ulike deltakere er laget. Syv mennesker har fått Nobels fredspris, ti har fått Raftoprisen, men dessverre er ni nektet av sine myndigheter å delta på OFF. Nordkoreanske Ji Seong-ho fikk stående applaus for sitt innlegg, og hans historie vitner om et pågangsmot av de sjeldne.

Ji Seong-ho flyktet på krykker uten hånd og høyreben 6000 miles gjennom Kina og til slutt til Syd-Korea i 2006. I dag har han klart å ta en utdanning og nå kjemper han for menneskerettigheter, for at verden skal reagere, men like viktig for at nordkoreanere skal reagere selv.

Du kan følge med disse to dagene online. Da blir du en av over 400 000 som har fulgt OFF-innleggene. Til sammen har 1 799 892 mennesker vært innom OFFs programsider og sett innlegg fra konferansene på YouTube. Dessuten kan du følge OFF på Twitter, med hashtagen #OsloFF. Da er du blant de 18 675 598 (2 millioner flere enn i oktober 2014) som allerede følger en OFF-deltaker på Twitter.

At det går an å utgjøre en forskjell er faktisk en trøst når utviklingen kan se ut til å gå i gal retning. Den arabiske våren er ikke lenger varm, og det holder å nevne Syria, IS, Ukraina eller båtflyktinger både i Middelhavet og i Sørøst-Asia. Som det står i velkomstinnlegget i år, som i fjor: Please keep the conversation going. OFF handler nettopp om å bruke ytringsfrihet, selv om det er forbundet med livsfare.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.