RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Mathilde Fasting

Sex, natur og fjellhytter

Det har vært en interessant uke. Flere temaer som har fått nordmenn ut i spaltene, i debattene og i de sosiale mediene. Det åpenbare først, première på Fifty Shades of Grey, slaktet herfra til evigheten, men likevel utsolgte kinosaler og all time high for salg av sexleketøy. Deretter vaksinenekterne som spør hvorfor ikke naturen skal få gå sin gang og la barna få meslinger, og biskopen som ville bevare iskanten. Det hele ble toppet av fremleggelsen av første delrapport fra Produktivitetskommisjonen. Den ble etterfulgt av en diskusjon om fjellhytter, latskap og hva som egentlig er produktivt. Det er den siste diskusjonen om de 538 sidene i produktivitetsrapporten som er viktigst.

Nordmenn blir altså angrepet for å være late, like sex og fritid, en produktiv kombinasjon? Samtidig får forsvarere av natur, som vaksinenektere og biskoper, massiv kritikk. Vurderingene mine om ukens saker er som følger: Det er fritt frem å se Fifty Shades of Grey, eller ta med barna og se Munch og Melgaard, bare vit hva du gjør. Det er ikke fritt frem å la være å vaksinere seg. Slutter mange nok med det, utsetter man andre for stor fare, noen ganger dødelig fare. Biskoper som leker politikere og snakker på vegne av kirken som om kirken er noe vi alle er en del av, må tåle kritikk. Ikke fordi de er politiske, men fordi de legger det frem som om alle (i kirken) står bak standpunktene. Denne uken må likevel sexlivet, kirken og naturen vike for produktivitetsdiskusjonen.

Hvorfor er det viktig med produktivitet? Den er grunnlaget for velstanden, og noe av den velstanden får nordmenn i fjellheimen. Like viktig er velstanden vi skaper gjennom et godt helsevesen og gode utdanningsmuligheter, men fordi vi har  begrensede ressurser, er produktivitet viktig. Både skattekroner vi kan bevilge og antall arbeidstakere som kan jobbe innenfor disse sektorene, har sin begrensning.

80 prosent av nasjonalformuen vår er verdien av arbeidskraften. Fremover blir Norge befolket av mange flere eldre, mens det blir færre i arbeidsdyktig alder. Presset på dem blir større om vi skal holde samlet produksjon av varer og tjenester oppe. Når trenden er at vi stadig ønsker mer fritid, som turer i fjellheimen, eller som deltidsjobbing, blir det både viktig at så mange som mulig bidrar med arbeidstimer, og at de arbeidstimene vi produserer blir så produktive som mulig. Blir arbeidsinnsatsen mer produktiv, kan vi tillate oss mer fritid.

Påfyllet av oljeinntekter vil flate ut, og selv om oljesektoren fremdeles vil sysselsette mange, vil omstillinger komme. De neste delprosjektene til Produktivitetskommisjonen vil derfor dreier seg om teknologi, utvikling og innovasjon som vil legge grunnlaget for en kunnskapsøkonomi som erstatter oljeøkonomien. Det blir et delprosjekt som ser nærmere på bruk av arbeidskraftsressursene våre, og ikke minst vil offentlig effektivitet og produktivitet bli analysert nærmere.

Men slapp av, nyt kjærlighetslivet og fritiden. I går var det Valentines day og mange nordmenn har startet vinterferien. Jeg anbefaler å se Fifty shades of grey om det gjør sexlivet bedre, gi din kjære røde roser, og så kan jeg håpe at Produktivitetskommisjonens videre arbeid vil føre til at vi i fremtiden skal ha råd til Fifty shades of white i fjellheimen og på sykeheimen.