RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Mathilde Fasting

Sykefravær og holdninger

Temaet for gårsdagens Debatten på NRK var sykefravær og kvinner. Debatten har allerede rast i spaltene i flere uker, og i går var flere forskere, kommentatorer og debattanter til stede i studio.

Fire enkle fakta om sykefravær: 

  • Kvinner har mer sykefravær enn menn
  • Kvinners sykefravær øker
  • Norge har verdens høyeste sykefravær og verdens mest generøse sykelønnsordning
  • Norge har en av verdens friskeste befolkninger

Paradokset, at vi har en frisk befolkning men et høyt sykefravær, kan vi løse med å gjøre noe med sykelønnen. Det har kollega Villeman Vinje allerede skrevet mye om i rapporten Den norske syke, og han er ikke alene. Sykelønnsreduksjon ble foreslått allerede i 2000 i en NOU ledet av Matz Sandman.

At kvinner har høyere sykefravær enn menn, er delvis forklart i forskningen, men spørsmålet er hva som ligger i restposten - det som ikke kan forklares av forskerne - og spesielt hvorfor kvinners sykefravær øker. 

Forskerne har flere hypoteser og noen årsakssammenhenger. Noen av svarene finnes i denne artikkelen i Aftenposten, der de to forskerne i studio, Arnstein Mykletun og Ebba Wergeland, er intervjuet. I tillegg finnes en stor mengde forskningsrapporter om sykefravær, hvorav man finner mange ved et søk på nettet.

Debattantene i studio hadde også sine forklaringer. Noen er mer skråsikre og krydrer gjerne sine forklaringer med personlige historier. Sist ute er det såkalt "Flink pike"-syndromet, men et enkelt bloggsøk skulle i tillegg gi nok av personlige historier og årsaksforklaringer. 

Dermed ble debatten sauset sammen i en røre av noen som hadde personlige forklaringer og forskere som forsøkte å trekke debatten opp på et nivå der man kunne diskutere det man vet, og det man ikke vet, men bør finne ut av, om sykefravær.

En av de sentrale forskerne i Norge er Arnstein Mykletun. Han var heldigvis med i gårsdagens debatt. Han trakk frem at det ikke er forsket særlig mye på holdninger og har lansert sine foreløpige hypoteser i denne kronikken i Aftenposten

Det kan for eksempel forskes på sammenhengen mellom sykelønnens dekning og holdninger til sykefravær, sammenhengen mellom kollegers sykefravær og eget sykefravær eller sammenhengen mellom å være opptatt av egen helse og sykefravær.

Vær så god, det blir din neste oppgave Mykletun. Men først kan vi gjøre det forskningen sier vi bør gjøre - redusere sykelønnsatsen.