*Nettavisen* Nyheter.

3 kjappe spørsmål til Kristin Skogen Lund - Leder for NHO og en av Norges mektigste kvinner

Klikk på bildet for å forstørre.

 Isaac Newton sa

If I have seen further than others, it is by standing upon the shoulders of giants.

I denne spalten vil jeg hver uke stille tre spørsmål til en person som er spesielt imponerende, har utmerket seg, og som representerer noe vi alle kan lære av. Gjennom spalten ønsker jeg å få frem at hardt arbeid og dedikasjon tar deg langt. Dette gjelder uansett hvilket område du velger å bruke tiden din, skole, idrett eller styling for å nevne noen. Hver uke skal vi få stå på skuldrene til en kjempe, bli inspirert i håp om å se litt lenger.

Kristin Skogen Lund har jobbet som toppsjef i flere av Norges aller største og mest kjente selskaper slik som Telenor, Scanpix og Aftenposten. Fortune magazine ga henne en 38. plass på listen Fortune 50 Most Powerful Women in Business. Hun er flere ganger blitt kåret til Norges mektigste kvinne av Kapital. Kristin er utdannet fra University of Oregon tok sin MBA ved INSEAD. I dag jobber hun som administrerende direktør for NHO, og er en av de mest inspirerende og viktigste forbildene vi har i Norge.

  1. Hvordan var du på skolen?

Jeg var i utgangspunktet veldig nysgjerrig og vitebegjærlig, og hadde nok ganske lett for det på skolen. Samtidig opplevde jeg at skolen ikke tok vare på disse egenskapene eller hjalp meg å foredle dem i særlig grad. Jeg opplevde til og med å få kjeft av læreren for å regne for mange sider i matteboken! Et resultat av dette var at jeg følte innsats lønnet seg lite, noe som gjorde at jeg la til meg dårlige studievaner. Målet var å lære seg stoffet godt nok til å få det ønskede resultatet på prøver, heller enn å lære for læringens og min egen skyld. På videregående var jeg dessuten opptatt av andre aktiviteter, for eksempel ble jeg valgt inn som visepresident i russens hovedstyre for Oslo og Akershus. Det var veldig lærerikt, men vrient å kombinere med allerede mangelfulle studievaner. Etter videregående var det imidlertid to faktorer som virkelig bidro til at jeg lærte meg å lære. Den ene var å ta fag på Bjørknes. Da måtte jeg ta innover meg mitt eget ansvar for egen læring på en helt ny måte. Den andre var å dra til USA for å studere. Å studere i det amerikanske systemet, med hyppige innleveringer og tilbakemeldinger, passet meg veldig bra. Faktisk forbedret resultatene mine seg såpass det første halvåret at jeg gikk til studieveilederen for å spørre om det ikke måtte være noe feil med karakterkortet mitt.

  1. Hva ville du gjort annerledes dersom du fikk gå på skolen om igjen?

Jeg skulle gjerne gått på en skole som i større grad bidro til at jeg beholdt den indre motivasjonen for læring ? at jeg fortsatte å lære fordi læring var gøy og fordi jeg var nysgjerrig, heller enn å lære akkurat nok til at læreren ble fornøyd eller til å få en karakter jeg syntes var god nok. Den gode nyheten er at skolen i dag er mye bedre til å se og oppmuntre hver enkelt elev. Jeg opplever at det er mye større rom for ulike elever og ulike måter å lære på i dag, selv om skolen fortsatt ? slik den bør og skal ? stiller krav til elevenes innsats.

  1. Hva er det kuleste du har gjort?

Jeg er så heldig at jeg stadig får muligheten til å gjøre nye og spennende ting. Ofte handler det om å ta store sprang og gjøre noe som i utgangspunktet er skummelt eller utenfor komfortsonen. Å hoppe i fallskjerm er ett eksempel ? ikke minst fordi jeg i utgangspunktet hadde høydeskrekk. Og siden jeg allerede har nevnt det, var det å stille til valg for russens hovedstyre også et slikt sprang for meg. Det var ganske modig gjort den gangen. Resultatet var at jeg ble del av et lag som sammen tok mye ansvar og styrte et stort budsjett, som lærte veldig mye, men som også hadde det veldig moro. Når jeg ser tilbake, var dette kanskje den første gangen jeg kastet meg for alvor inn i det ukjente organisasjonslivet, noe jeg er glad for å si jeg har fortsatt med!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.