*Nettavisen* Nyheter.

Brøk - divisjon, SALTO-formelen

Klikk på bildet for å forstørre.

 I matematikk bruker du både kolon og brøkstrek for å betegne divisjon. Selv om det ikke er klare regler for når du skal bruke kolon og når du skal bruke brøkstrek, så vil du med erfaring finne ut av det. Siden de to tegnene betyr det samme så vet du at denne likheten må være riktig:

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Selv om delestykket skrives med brøkstrek i stedenfor kolon så er regneregelen den samme. Divisjon forblir divisjon selv om utseende er ulikt. Når du har byttet kolon til brøkstrek, vil du ha en brøk i telleren og en brøk i nevneren. I matematikken kalles denne type brøker for brudden brøk. Altså, brudden brøk er divisjon av brøker.

Divisjon av brøker gjøres ved at du ganger med den omvendte brøk. Jeg kaller dette for saltoformelen fordi brøken i nevneren tar en salto, og deling blir ganging. Det vil si at brøken i telleren forblir slik den er, brøkstreken blir til et gangetegn og nevnere på hovedbrøken bytter plass på telleren og nevneren. I matte kalles brøker der tallet i telleren og tallet i nevneren bytter plass for resiproke brøker. Da blir regningen som dette:

Klikk på bildet for å forstørre.

 

"Les teksten setning for setning, og sammenlign med figuren".

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.