*Nettavisen* Nyheter.

Hjernejul 2015 - Julaften

Fractal Christmas trees
Licensed from: orson / yayimages.com

Jeg har alltid rensket blader, magasiner og aviser for sudoku, quizer og annen hjernetrim. Fra lillejulaften og frem til første nyttårsdag har jeg derfor tenkt å dele matte- og logikkoppgaver som du kan kose deg med i julen og romjulen. Hver dag vil du finne to oppgaver på bloggen, én lettere og én vanskeligere oppgave. Disse vil være hentet fra Abelkonkurransen eller fra Matematikk.org.

Alle oppgavene denne jule kan løses ved hjelp av ungdomsskolematte. Faktisk den første oppgaven er basert på matte fra mellomtrinnet (5. - 7. klasse). Oppgave 2 er mer logisk og krever at du klarer å finne alle kombinasjonene i trekanten. Et løsningsforslag på oppgavene blir publisert dagen etter. Post gjerne svaret ditt i kommentarfeltet om du ønsker. Her er julaftenoppgavene:


Oppgave 1

Det norske flagget har dimensjoner som vist på bildet. Hva er forholdet mellom arealet av det røde området og arealet av det blå korset?

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Oppgave 2

I figuren kan du bevege deg fra en rute til en naborute som ligger på raden under. To ruter er naboruter dersom de har en kant (side) eller et hjørne felles. Hvis du starter i den svarte ruten, hvor mange veier kan du totalt gå for å komme til den nederste raden? (For eksempel er det tre veier å gå fra den svarte ruten til neste rad.)

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Svaret kommer i morgen, God Jul!

For flere oppgaver trykk her!

Her er svaret på gårsdagens oppgaver!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.