*Nettavisen* Nyheter.

Hvor mange arbeidstimer har julehandelen kostet deg?

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Bilde: Privat

I Norge snakker vi ikke om penger. Vi spør ikke hva folk tjener, hva noe koster eller hvor mye gjeld folk har. Om vi snakker om penger, er det med de aller nærmeste, ellers ansees det som vulgært og svært dårlig oppdragelse. Allikevel snoker vi rundt i skattelister og andre finansportaler som kan gi et lite innblikk i naboens situasjon. Vi snakker heller aldri om hvor mye arbeid som utføres for å tjene de pengene vi gjør. Med en samlet inkassogjeld på 70 milliarder, det vil si ca. 20 000 kr per person dersom vi ser på befolkningen fra 18 - 79 år, tenker jeg at vi kanskje burde begynne å snakke litt om penger, og hvor mye arbeid som skal til for å tjene dem.

Inkassogjelden den norske befolkning har opparbeidet seg tilsier at samtlige norske borgere mellom 18 og 79 år har brukt 20 000 kr som de ikke har, ei heller har mulighet for å dekke inn. Det er derfor det er gått til inkasso. Det er ikke penger til å betale! Jeg lurer på hvordan julehandlene har bidratt til dette tallet? Tenker vi noen gang på hvor mye arbeidsinnsats vi må legge ned for å handle ulike varer?

Det vi er ikke å gjøre som naboen, men å holde oss innenfor rammene av egen lommebok.

Vi bør være mer åpne om økonomi, i hvertfall internt i familien og blant venner. Kanskje vi på den måten kan slippe taket rundt det evinnelige jaget om: "nå har han kjøpt den, da må jeg også ha den" eller "de bruker så mye, da må vi også gjøre det". Det vi er ikke å gjøre som naboen, men å holde oss innenfor rammene av egen lommebok. I motsetning til hva vi liker å tro i dette landet, vi er ikke like! Vi har noen felles trekk fordi vi deler en felles kultur, men på individnivå er vi svært ulike, og trenger svært ulike ting for å ha det bra. Er det ikke snart på tide å slutte å jage etter hverandre til butikker, hos bilforhandlere, på treningssentre og i langrennsløypene?

"Hadde jeg bare visst..."

I den anledning tenkte jeg det kunne være av interesse å lage en liste over hvor mye ulike typer yrker har i timelønn. Når jeg har gjort 1 time arbeid, hvor mye penger mottar jeg da? Etter skatt, hva sitter jeg igjen med? Hvor mange timer må jeg jobbe for å kjøpe et par joggesko, en middag, betale husleie, en kinobillett, ferie og så videre? Jeg tenker at dersom flere barn og voksne hadde et slikt perspektiv, så ville inkassogjelden i dette landet være redusert. Hva om vi stile oss spørsmålet: "Hvor mange timer må jeg jobbe for å kjøpe denne varen?". Forbrukerøkonom og programleder i Luksusfellen Silje Sandmæl fortalte meg i høst at den setningen som oftest går igjen blant dem som har havnet i økonomisk uføre er "Hadde jeg bare visst..."

Ble jeg for raus i julehandelen eller har jeg holdt meg til de rammene lommeboka mi tillater?

Det er derfor jeg skriver dette innlegget. Kanskje det kan være med å gjøre oss mer bevisste på hva som skal til for å tjene de pengene vi har, og at vi derigjennom blir mer bevisste på det forestående kjøpet. Ble jeg for raus i julehandelen eller har jeg holdt meg til de rammene lommeboka mi tillater?

En full arbeidsuke i Norge tilsier 37,5 timer, lunsj ikke inkludert. Det vil si at vi på en måned jobber 37,5 x 4 = 150 timer. Dette er ikke inkludert overtid og annen innsats. Det er selvfølgelig variasjon mellom menn og kvinner, og mange andre avgjørende faktorer som listene under ikke viser. Tallene er før skatt, så om du vil vite hva som egentlig havner på lønnskontoen så må du gange det med (1 - skattesats / 100), eller få et røft estimat ved å gang tallet med 0,67, da betaler du 33 % skatt. Uansett, det gir en viss oversikt. Her er en liste som er basert på tall fra Statistisk Sentralbyrå. Du kan også bruke den linken til å finne mindre generell informasjon:

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Klikk på bildet for å forstørre.

 


Tabeller: Privat


Så, hvor mange arbeidstimer har julehandelen kostet deg? Var det verdt det? Bidro du til statistikken og begynner januar i økonomisk bakrus? Eller blir januar en måned som alle de andre fordi du lyttet til din egen lommebok? Vet du hvor mange timer du må jobbe for å dekke inn julehandelen og er det verdt det?

Følg med på instagram under Mattedama , facebook under Mattedama og på snap: vibekegf

Annonsebilag