RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Vibeke Gwendoline Fængsrud
Sist oppdatert:

Hvordan går det på skolen?

Nå har det gått to uker siden skolestart. Allerede har du fått en følelse av hvordan du ligger an – henger du litt bakpå eller er du i rute?
Foto: Jens Bredberg

Uansett så er det lurt å gå igjennom en liten sjekkliste. Har du kontroll på disse tingene, lover jeg at det hele går lettere. 

Ting du bør gjøre:

  • Hvordan er døgnrytmen din? Legg deg slik at du klarer å stå opp kl. 07:00 og samtidig få nok søvn. Om det er forstyrrende faktorer som telefon, PC eller annet må du finne løsninger på hvordan disse skal elimineres: Legg pc i stua, sett telefonen på flymodeus om du trenger å bruke den som vekkeklokke eller rett og slett skru den av og kjøp vekkeklokke i butikken. Nok søvn er viktig for læring og hukommelse.
  • Diskuter hjemme hvilke rutiner dere vil ha i hjemmet for lekser og ro i leksetiden. Skole går foran aktiviteter og under hvilke omstendigheter dere skal gjøre unntak.
  • Husk at formålet med lekser er å lære seg leksen, ikke bli ferdig med den så fort som mulig. Noen bruker derfor lang tid på lekser og andre bruker kort tid på lekser. Det er ikke så viktig hva andre gjør, du må gjør at du får den læringen du trenger for å levere på det nivået du ønsker.
  • Dersom du har kunnskapshull i matematikk, må du finne en måte å tette disse hullene. Snakk med læreren og få han eller henne til å kartlegge deg. Deretter setter dere opp en plan for hvordan hullene skal tettes og hvor lang tid dette kommer til å ta. Det er også viktig at dere da snakker om hvor mye tid du skal bruke i uken for å komme i mål med planen dere har laget sammen. Om læreren ikke kan hjelpe deg med dette ta kontakt med House of Math vi kan hjelpe.
  • Er du med på å skape et godt klassemiljø? Det bør du, fordi det er alles ansvar at skolen, klasserommet og skoleveien er et hyggelig sted for alle. Du bør ha en grunninnstilling om å være snill, raus og inkluderende med dine klassevenner. Vær den som sier stopp når noen blir behandlet dårlig. Bestem deg for at du skal være en som gjør skoledagen lettere for dem rundt deg!

Når skolearbeidet føles overveldende og du henger bakpå med alt som skal gjøres, er det lurt å ha tenkt gjennom hvordan du skal håndtere dette. Her er et forslag:

  • Ha langsiktig fokus.
  • Legg en detaljert plan for uka/perioden der du skriver ned når du skal øve til hva, hva du skal lese og hvilke oppgaver du skal gjøre. Deretter er det bare å følge denne planen, dag for dag og krysse av etterhvert som oppgavene blir gjort, og før du vet ordet av det har du kommet deg gjennom alt arbeidet.
  • Be om hjelp. Noen ganger kommer du deg ikke videre før du får hjelp av en annen som kan se situasjonen din utenfra. 
  • Les til prøver med en venn. Det blir ofte litt lettere og morsommere når man er sammen om det.
  • Ta pauser der du gjør noe helt annet. Gå en tur, spill et spill, vær med venner eller gjør noe helt annet der du slapper av. Det viktige er å returnere til skolearbeidet.

Da er det bare å gi jernet og legge god innsats i skolearbeidet. Jeg har troen på suksess dersom du jobber fokusert og hardt:-)

Lykke til!

Du kan følge meg på instagram under Mattedama , facebook under Mattedama og House of math