Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Vibeke Gwendoline Fængsrud

Seniorer: Samfunnet trenger deg!

Seniorer har kompetanse, kunnskap og mye erfaring. Dette bør ikke forsvinne med pensjonstilværelsen. Vi vil at dere skal dele kunnskapen og erfaringen med oss!
Olav Thon er et glitrende eksempel på at jobbing etter pensjonsalder kan være en knallgod idé.
Olav Thon er et glitrende eksempel på at jobbing etter pensjonsalder kan være en knallgod idé. Foto: Tommy H.S. Brakstad

Pensjonsalderen er 67 år, mange får tilbud om å gå av ved fylte 62 år, og mange velger å stå i jobb lenger. Ved pensjonsalder er det fortsatt lenge igjen av livet. I disse dager hvor flere og flere når en alder på 100 år og mange blir 90 år, så kan pensjonsårene bli mange. Da er det viktig å fylle dagene med noe meningsfylt.

Det er også viktig at pensjonsårene ikke bare blir en holdeplass. Det skal være en periode i livet som skal by på noe nytt. Selv om du har pensjonert deg, er det fremdeles bruk for deg i samfunnet, og all erfaring, kompetanse og kunnskap du har ervervet kan komme til videre anvendelse.

Det er mange som trenger dine innspill og jeg har tenkt at blant annet bedrifter som min, House of Math som driver med undervisning, ville ha stor nytte av seniorenes kompetanse. Vi har mange elever som trenger veiledning, kunnskapsheving og vi i administrasjonen har også lyst til å dra nytte av det livet har lært dere så langt og den kompetanse dere har. Jeg mener også at mange andre typer bedrifter har nytte av denne arbeidsgruppen.

Høyre har nå etablert en ministerpost som har som hovedoppgave å ivareta seniorenes interesser, Eldreminister Åse Michaelsen. Dette er et sterkt signal på at seniorene ikke lenger skal sees på som personer som er på en holdeplass ut livet. Dette er personer som er en resurs for samfunnet, de skal høres, interesser skal ivaretas og aldersdiskrimineringen skal tas på alvor.

Vi lever i et samfunn der det unge, nytenkende og techsavy skal dyrkes for enhver pris. I samme åndedrag blir seniorene, eller bare dem over 40, sett på som personer som holder igjen, ikke skjønner samfunnsutviklingen og mangler techferdigheter. Dette er selvfølgelig feil.

Jeg mener at samfunnet står sterkest nå vi kobler erfaring med dristighet, kompetanse med kreativitet og dem som kjenner veien med dem som leter etter nye stier. Det er på denne måten vi optimerer nytten ved å styre unna de største fallgruvene og samtidig sikrer stabil og viktig utvikling og nytenkning. Utvikling skjer ofte i friksjonspunkter, så vi må slutte å si «enten/eller», men ta til ordet for «både/og».

Vi i House of Math ser situasjonen på denne måten

For oss som driver med undervisning finnes det ingen grunn til at folk skal slutte når de når pensjonsalder, bare fordi alderen tilsier det. Så lenge du har kompetanse, er en dyktig underviser og helsa holder, så er det bare å være med å bidra til kompetanseheving hos alle dem som ønsker det.

Vi har god erfaring med dem vi har ansatt etter å ha nådd pensjonsalder. Den eldste i firmaet er Gunnar, han er 85 år gammel, og han får gjennomgående sterke tilbakemeldinger fra alle sine elever. Hvorfor skal ikke det også kunne skje med deg?

Det flotte med å jobbe som privatlærer er at du kan hjelpe elever og studenter på så mange måter. Ikke bare være med å heve fagkunnskapen, men også kunne veilede dem på bakgrunn av den erfaringen livet har gitt deg og din kjennskap til arbeidslivet. Din kunnskap og livserfaring er ønsket og den trengs! For din egen del vil dette være en mulighet til å fortsatt henge med i tiden og koble deg på hva som skjer hos dem som er i skole- og studiealder.

Til slutt vil jeg påpeke at det er viktig at seniorer som kommer i arbeid blir betalt på lik linje med andre i samfunnet. Dette er ofte ikke tilfellet. Stadig snakkes det om at pensjonister burde bidra med frivillig arbeid. Jeg synes de burde få betalt. Frivillig arbeid burde være for alle som ønsker å jobbe frivillig. Med dagens pensjonsforpliktelser og den fremtidige mangelen på kapital til å dekke den, er det viktig at alle får være med å tjene penger til livets opphold så lenge de ønsker å bidra.

Sjekk INSTAGRAM @mattedama og FACEBOOK Mattedama

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).