RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Vibeke Gwendoline Fængsrud

Slik overlever du skolen!

 

Et alvorsord på nyåret. FOTO: Jens Bredberg

Nå skal jeg si noe som er veldig upopulært blant mange lærere, men noe veldig viktig. Om du sliter med å henge med i alle fagene på skolen, så sørg for å jobbe med matte, norsk og engelsk, resten av fagene er ikke like viktige før året da karakteren teller.

Greia er som følger: du MÅ kunne lese, skrive og regne, og du trenger å kunne engelsk. Historie, religion, geografi, samfunnsfag og gym er også viktige fag, men dersom du sliter med å henge med, så sett inn støtet på matte, norsk og engelsk. Noen ganger er livet slik at vi ikke alltid får til eller strekker til slik vi ønsker, da er det viktig å prioritere riktig. 

Livet er jo slik at det skjer mens du går på skolen, og skolen er som et tog som ruller av gårde uten å stanse. Dette gjør at de fleste av oss en eller flere ganger sliter med å henge med på fremdriften. Det er da du trenger å vite hvordan å komme deg gjennom disse periodene. Forslaget mitt er å slippe de fagene du ikke får karakter i dette skoleåret, foruten matte, norsk og engelsk. Disse fagene MÅ du følge opp uansett. 

Når det er sagt ønsker jeg selvfølgelig at du skal ha maks fokus på alle fagene gjennom hele semesteret, og gjennom alle skoleårene og at livet ditt aldri har noen problemer, akkurat som en dans på roser. Men dessverre vet vi at dette ikke er tilfelle, og derfor må vi ha en plan når skoen klemmer så du brekker beinet: Slipp ALDRI matte, norsk og engelsk. De andre fagene kan du lettere ta opp igjen på egenhånd på et senere tidspunkt. 

I samtlige medier kan vi lese om at teknologikompetanse er viktigere enn noen gang, og at IT-utdannelser har aldri har hatt flere søkere. For å studere IT står matte som det viktigste støttefaget. Sørg derfor for at du makser matte alle årene på videregående skole. 

Så kanskje du sier at «dette gjelder ikke meg, jeg skal studere medier, markedsføring eller fashion. IT er for nerds og de som skal drive med progging og sånn». Og på overflaten ser det sikkert slik ut. Men sannheten er at alle bransjer har teknologi som et sentralt bein de står på.

Ta fashion, for eksempel, å være den som kan snakke med både programmererne og markedsteamet vil i tiden fremover gjøre deg megaattratktiv. «Alle vet» at tech-folka ikke snakker samme språk som fashionistaene. Men med verdens utvikling så trenger disse to å snakke sammen og forstå hverandre, og noen må være kommunikasjonsleddet. Sørg for at det er deg. Folk med teknologikompetanse vil være mer ettertraktet enn noen gang, og om du kan begge kan du stå øverst på pallen for å få drømmejobben. En saumfaring av landets- og internasjonalemedier bekrefter nettopp dette.

 

Ha et strålende nytt år!