RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Vibeke Gwendoline Fængsrud

Østkantungdom!

 

FOTO: Jens Bredberg

Forrige uke holdt jeg foredrag på seks skoler på Oslo øst: Apalløkka, Veitvet, Haugenstua, Haugerud, Linderud og Sagene. På turen møte jeg ca. 1600 elever på ungdomsskoletrinnet med bakgrunn fra alle verdens hjørner, religioner og kulturer, og det var en ting som slo meg: For en superkul holdning og nysgjerrighet jeg ble møtt med.

Jeg skal ikke generalisere for mye, men det var noe veldig frigjørende, forfriskende og energisk over deres uredde fremtreden: På hugget, vitebegjærlig, uredde, frittalende, inkluderende, gjestfrie og høylytte. Jeg er fra Ammerud selv, men jeg hadde glemt mange av de fantastiske tingene som skjer når ulike kulturer møtes. Det får deg til å åpne opp og se ting fra andre perspektiver som du aldri ellers vil møte. 

Det er svært synd at vi ikke alltid hører like mye om den positive siden i et flerkulturelt samfunn. Alle de kule tingene som vokser frem når integrering funker, og vi selv kan vokse gjennom å åpne blikket for ting utenfor vår egen kultur. 

Jeg kan ikke med forskning i ryggen underbygge den påstanden jeg kommer med nå, men jeg sitter med et inntrykk av at ungdommen på Oslo øst er lite engstelige for om de er bra nok og svært åpne overfor nye mennesker. Nordmenn som folk sies å være veldig lukket. Vi slipper ikke nye mennesker så lett inn og vi holder oss ofte for oss selv. Kanskje mange av oss har en del å lære av den holdningen som jeg denne uken møtte hos elevene rundt på skolene i Groruddalen? 

Det var i hvert fall vanvittig moro å få lov til å møte alle sammen, bli inkludert og oppleve så mange ungdom med åpne armer og store smil. Dere har gitt 2018 en uslåelig og energisk start. For det vil jeg alltid være takknemlig, dere har fått en ny fan, TUSEN TAKK!

 

Sjekk INSTAGRAM @mattedama og FACEBOOK Mattedama