Gå til sidens hovedinnhold

Mina Bai: - Jeg kritiserer muslimer for å se fremskritt

Nettavisen-bloggeren må tåle tøffe tilbakemeldinger for sine krasse innlegg om islam.

Norsk-iranske Mina Bai er forfatter og blogger for Nettavisen. Tematikken i bloggen er integrering, innvandring, islam og kvinnefrigjøring.

Bai er svært engasjert i tematikken og skriver ofte innlegg som skaper massiv debatt i sosiale medier. Kommentarfeltet i bloggen har hun skrudd av for lenge siden. Av og til skrur hun også av kommentarene på Facebook-profilen sin.

- Jeg skrudde av kommentarfeltet fordi jeg får irrelevante kommentarer fra begge sider. En del kaller deg islamofob fordi du kritiserer i det hele tatt. Andre skriver bare imot islam og innvandrere. I lengden blir det ganske slitsomt å takle begge to, sier Mina Bai til Nettavisen.

Loddsalg og gambling

Tidligere denne uken skrev hun innlegget Muslimer med særkrav med utgangspunkt i saken om Shamira Mahamed som ikke ville selge lodd til inntekt for sønnens fotballag, da hun mente dette var å regne som gambling, noe islam forbyr.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I innlegget skriver Bai:

«Hver dag kan man lese om hvordan muslimfrykt og muslimhat øker i samfunnet, noe som er bekymringsfullt og må bekjempes. Vi må innse at en del muslimske innvandreres fremferd virker radikaliserende på vanlige nordmenns syn på oss, og det må muslimene selv ta ansvar for.»

Lest av 161.000

Innlegget er lest av over 187.000 og er delt 29.000 ganger. Denne uken er det bare Sophie Elise og Mamma til Michelle som er mer lest enn Mina Bai på blogg.no-platformen.

- Det var mange som var hissige etter dette innlegget. En skulle anmelde meg og kalte meg islamofob. Flere mente også at jeg angrep den muslimske kvinnen. Til slutt måtte jeg stenge veggen, sier hun. Bai er selv muslim.

Har blitt trakassert

Hun forteller at hun også får mye ros og støtte.

- Blant annet fikk jeg støtte av en pakistansk mann som er lege. Han sa de solgte både pølser og lodd da han var barn. Det gir meg håp.

- Hender det at du angrer på innlegg på grunn av kritikken?

- Noen ganger, men jeg prøver å være balansert. Det har vært tidspunkt hvor jeg har følt meg på randen til sammenbrudd. Det er tøft å bli trakassert, sier hun.

Bai forteller at det er en del veldig aggressive pro-islam og pro-innvandrere som reagerer på det hun skriver.

- Baklengs inn i fremtiden

- Hva gjør at du fortsetter?

- Engasjementet mitt bunner blant annet ut i det at jeg ser vi muslimer går baklengs inn i fremtiden. Min kritikk kommer ikke fra ondskap, men fra smerte og savn. Jeg vil ha fremskritt og storhet for oss.

Hun tror muslimer i Norge stort sett er integrerte. Men:

- Jeg er redd for at den nye bølgen av islamisme som politisk islam har kommet til oss her også. Ekstreme religiøse krav, barnehijab, segregering av kjønn og ekstremt fokus på tildekning, vil skape parallellsamfunn.

Også Mina Bais innlegg om Frankrikes burkini-forbud har engasjert mange, men tilbakemeldingene har ikke vært like ekstreme. I innlegget skriver Nettavisen-bloggeren blant annet:

«Tildekningskulturen dreier seg ikke om et plagg, men en æreskultur som skambelegger og problematiserer muslimske kvinners hud, hår og seksualitet.»

Les også: Derfor må vi si net til burkini-forbud

Kommentarer til denne saken