RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Mina Bai

Det totalitære kjærlighetsgalleriet til Sandberg og Letnes

Mest av alt har de så langt vist sin forkjærlighet for kamera og media.
Per Sandberg og Bahareh letnes har stilt opp i en oppsiktesvekkende bildeserie i siste nummer av Natt & Dag.
Per Sandberg og Bahareh letnes har stilt opp i en oppsiktesvekkende bildeserie i siste nummer av Natt & Dag. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix/Faksimle Natt & Dag

Lørdag publiserte Natt & Dag en rekke bilder av Bahareh Letnes og Per Sandberg som svar på «hysteriet» rundt dem. De to er åpenbart forelsket og vil vise deres kjærlighet til omverden når de omfavner og kysser hverandre i bildene. De fleste av oss ønsker forelskede par lykke til og gode ønsker. Kjærlighet er et hellig bånd mellom to mennesker, noe menneskeheten streber etter.

Allikevel ligger det et dystert budskap bak disse bildene, som bør konfronteres. Et budskap godt forenlig med hva de to tidligere har sagt og gjort. I et av bildene brenner Sandberg en avis. Det er VG. Han brenner et eksemplar av den frie pressen slik totalitære regimer gjør. Man får frysninger på ryggen av å se det bildet. 

Det var tross alt under den såkalte kulturelle revolusjonen i Iran hvor bøker og tidsskrifter ble brent. Det var ytringsfriheten og pressefriheten som ble brent sammen med dem. Det var starten på en heksejakt på journalister og meningsmotstandere som senere resulterte i en rekke mord, de såkalte «chain murders» i Iran. Det er en stygg gest som Sandberg etteraper i Norge. Han brenner en avis, han liker åpenbart ikke ytrings- og pressefriheten.

I et annet bilde har vi Letnes som igjen med en brennende avis i den ene hånden og hennes bok i den andre skal etterape frihetsgudinnen i USA. Hva slags frihetsgudinne er Letnes? Samme kvinnen som mener Iran har bare litt sharia i Dagsnytt 18, samme kvinne som deltar i feiring av revolusjonsdagen, altså Ayatollahs Khomeinis revolusjon, i den iranske ambassaden i Oslo. Hun er blitt vår «frihetsgudinne» som brenner aviser. Stakkars Norge.

Se hele bildeserien hos Natt & Dag. 

Samme kvinne som roser morderregimet i Iran og vil gjøre forretninger med dem sammen med sin eldre kjæreste. En eks-minister som trolig bryter karantenereglene har er underlagt og reiser i hui og hast til Iran for å komme i kontakt med regimets menn. De to er åpenbart veldig glade i penger, spesielt lettvinte penger, iranske penger som blir plyndret av regimets menn. De vil få tak i dem. Så fort som mulig, og de har ikke noe respekt for verken de norske karantenereglene eller det iranske folkets lidelser, arbeidere som ikke har fått lønn i månedsvis og streiker, journalister og frihetsforkjempere som tortureres i fengsel. Disse to vil ha de pengene, koste hva det koste vil.

I et annet bilde tar Sandberg på seg hijaben som om dette er en slags spøk. Hva signaliserer den type respektløshet? Symboliserer han kjærligheten sin til Letnes med obligatorisk hijab på hodet? Er obligatorisk hijab i et land som innfører det med pisk, bot, slag og fengsling en slags romantisk gest, eller det er rett og slett smakløs propaganda fra respektløse representanter for et totalitært regime?

Se dette innlegget på Instagram

Per Sandberg og Bahareh Letnes tar et oppgjør på ND.no. Foto: @torjusberglid

Et innlegg delt av NATT&DAG (@nattogdag_offisiell) Des. 1, 2018 kl. 9:59 PST

Om man hadde et fnugg av tvil om hva disse to står for, da trenger man ikke lete mer. Å redusere iranske kvinners kamp mot obligatorisk hijab i Iran og latterliggjøre den undertrykkelsen, dra den ned i søla og gjøre det til sirkus, er rett og slett forkastelig. Og de to skal slippe unna med også under dekke av «oppgjør med hysteriet» og kjærligheten. Ingen kjærlighet trenger å synke så lavt.

Det forelskede paret bør kanskje bruke tiden til å dyrke deres vakre kjærlighet privat. Kanskje de to kan satse mer på å lage et kjærlighetsbarn slik Letnes selv i programmet fra TV2 «Bak rattet» gir uttrykk for. For den vakre kjærligheten må dyrkes. Den er kyss og blomst, omfavnelse og intime samtaler og bli ett med hverandre. 

Det gjør man ved å rømme fra media og det såkalte mediakjøret og søke ly der man kan være seg selv og dyrke tosomheten. Kjærligheten ligger langt unna paparazzier, et sted der man kan tenne bål og søke varme i og hos hverandre, ikke der man oppsøker dem for å iscenesette seg. Det er ikke hos TV2s «Bak rattet» og i kameralinsen man finner kjærligheten når man dyrker sitt eget ansikt som magisk, slik Letnes gjør. Det er i hvert fall ikke via krenkende bilder hos Natt & Dag at man viser sin kjærlighet. 

Jeg også må nevne her at jeg er svært overrasket over den oppmerksomheten media gir til disse to. TV2s «Bak rattet»s programleder kunne for eksempel laget et intervju med de som kjemper for friheten til andre, eller Natt & Dag kan lage en serie om torturerte flyktninger. Eller er det slikt at de ikke er pene eller sexy nok for kamera?

Det er bare en person man trenger å overtale om sin kjærlighet, og det er ens elskede. Jeg skjønner ikke hvorfor disse to trenger å rakke ned på en befolknings kamp for frihet og verdighet for å vise at de er forelsket. Det eneste de viser med disse bildene og mediesirkus, er deres forhold til et totalitært styre, deres kjærlighet for blodpenger fra et regime som plyndrer nasjonen sin. 

Men mest av alt har de så langt vist sin forkjærlighet for kamera og media. Den kjærligheten har de åpenbart veldig mye av og den har de tydelig fått frem overfor hele Norge. Jeg regner med at vi kommer til å se mye mer av denne typen kjærlighet fremover.