Gå til sidens hovedinnhold

Forby barnehijab på småjenter

Bare med loven i hånd kan man forhindre seksualisering av disse jentene.

For et år siden tolket jeg for en ung afghansk alenemor til en liten jente. Den unge kvinnelige sosialarbeideren, moren og jeg gjorde vårt beste for å være imøtekommende og hyggelig; omgivelsene var skapt for tillit. Sosialarbeideren spurte etterhvert forsiktig om hvordan moren møter eventuell ulydighet hjemme. Hun nevnte med forsiktig, lav stemme at det i Norge er forbudt å slå barn. Dette var den unge moren inneforstått med.

Sosialarbeideren nevnte videre med et smil at det for ikke lenge siden var lov å slå barn i Norge. Der og da slo det meg hvor lett det ville vært dersom hun kunne sagt det samme om barnehijab. Å meddele, hyggelig og omtenksomt, at vi i Norge ikke seksualiserer småbarn ved å dekke til deres hår. Hvor enkelt ville det ikke vært om vi hadde en lov som forbyr barnehijab på småjenter. I sekulære land i Midtøsten var barnehijab for lenge siden utryddet. Men med islamismens fremvekst spres igjen denne ukulturen.

Å be småjenter dekke hår og hud for ikke å friste voksne menn, er ukultur uansett hvordan du vrir og vender på det. Bare med loven i hånd kan man forhindre det. Jeg tror neppe at holdningsskapende arbeid alene ville forhindret at barn ble slått.

Les også

Den islamske trompeten

For meg som bor i et sentralt innvandrertett strøk i Oslo er det tydelig at fenomenet barnehijab sprer seg som ild i tørt gress. Det har vært mye debatt der politikere og samfunnsdebattanter forsiktig har uttrykt misnøye med barnehijab, men debatten blir alltid parkert av krefter som dytter religionsfrihet og minoriteter foran seg. De har alltid et MEN på lager. Det er beklagelig at ingen har mot til å forby dette på barn i barnehage og barneskole i Norge. Det er trist at ingen tør snakke på vegne av småbarn som blir utsatt for tvang. Dersom mødrene hadde sendt barna på skolen med leppestift og sminke ville ingen nølt med å forby det. At fulltids seksualisering av barn pågår, er blitt en selvfølgelighet i Norge. Vi lukker øynene for misbruk av jentebarn og later som ingenting.

La meg forklare hvor stygt dette fenomenet er. Forestill deg at du er passasjer på 60-bussen gjennom Tøyen en regnfull dag. En far med en liten jente stiger på. Jentas hijab flyttet seg da hun tok av jakkehetten. Jenta forteller ivrig om en spennende dag på skolen mens faren sint og forlegen tvinger små hårtafser innunder hijaben. Slikt foregår foran mine øyne midt i dagen på offentlig sted, det må vi være vitne til og akseptere på grunn av såkalt religionsfrihet.

Religionsfrihet skal ikke trumfe barnas rettigheter i et demokrati. Skolen er det eneste stedet disse småbarna unnslipper foreldrenes tyranniske religiøsitet.

At foreldrene vil dekke til barna på fritiden er én sak, men på skolen må små jentebarn få lov til å være jentebarn. På skolen skal de lære at i Norge er jenter og gutter likestilt. De skal lære at jentehår og jentehud ikke er farlig, skambelagt, ikke annerledes enn gutters hud og hår. De skal lære at de har samme rettigheter som gutter. Og de skal lære at jenter som ikke går tildekket er like mye verdt som dem. De er mennesker, de er jenter, men de er først og fremst barn.

Les også

Mener NRK at jenter uten hijab ikke er muslimske nok?

Jeg blir kvalm når jeg hører uvitende mennesker beskrive hvor søte småjenter er når de snubler i sin lange hijabdrakt eller broderte jente-hijaber. Jentene de beskriver skjønner veldig tidlig at de er annerledes enn andre, de blir veldig tidlig lært at de skal være gode muslimer. Å være en god, troende muslim er en tung byrde for små barneskuldre.

Barn som tidlig dekkes til vil mer sannsynlig dekke seg til resten av livet. Når du fra barnsben lærer at ditt hår bør dekkes til, alt annet er synd, skam og skaper all verdens problemer, da blir det vanskelig å gå utildekket senere i livet. I noen tilfeller føler man seg splitter naken uten hijab.

Er det slik at jentebarn skal bære denne skammen fordi de er født som jente? Er det slik at et jentebarn skal føle seg splitter naken fordi håret hennes vises?

Utallige muslimske familier dekker ikke jentebarnas hår. Dette er ingen vanlig muslimsk praksis, men et fenomen i ultrakonservative kretser som ofte betrakter kvinner som mindreverdige. Familiene som praktiserer dette kommer oftest fra islamiserte samfunn og de drar med seg sin ukultur til Vesten og Norge. Misforstått religionsfrihet har gjort Vesten til en frihavn for ukultur.

Det tok lang tid før vi kunne snakke åpent om ærekultur, sosial kontroll, tvangsekteskap og omskjæring av jenter. Også slike praksiser ble fremstilt av en del som en slags religiøs praksis og dermed fredet i religionsfrihetens navn. Mange jenter led i stillhet og ble tvunget til et liv de ikke ønsket, de ble utsatt for prosesser som har preger dem livet ut. Det har ikke eksistert lover eller opplysning som kunne beskytte dem.

I dag har vi utviklet verktøy som beskytter ofrene. Veien er fremdeles lang, men kanskje vi i stedet for tanketomme debatter kommer med tiltak som skåner jentebarn fra komplekser for sin vakre hud og hår. Når de blir eldre kan de selv bestemme hva de vil gå med. Nå er det samfunnets oppgave å sette foten ned og si ifra at Vesten ikke aksepterer at småbarn diskrimineres, forskjellsbehandles og seksualiseres på grunn av kjønn.

Kommentarer til denne saken