Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Mina Bai

Ga oss dårlig samvittighet fordi vi kjøpte pizza under ramadan

Dessverre vil noen muslimer aldri lære at de ikke skal gi andre skyldfølelse for at de lar være å faste.
Foto fra matservering i Pakistan under ramadan. 
Foto fra matservering i Pakistan under ramadan.  Foto: Aamir Qureshi (AFP)

Onsdag var jeg sammen med en venn på Grønland for å kjøpe pizza. Jeg satt i bilen og ventet. Vennen min er som meg, mørkhåret med innvandrerbakgrunn. Da han kom med pizzaen var han en smule irritert. Pizzabutikkens eier, også han med innvandrerbakgrunn, hadde vært skuffet over at han ikke fastet. Han hadde påført ham skam og skyldfølelse.

Vennen min er en stamgjest der. Eieren har trolig arabisk bakgrunn og snakker dårlig norsk. Han hadde allikevel uttrykt hvor lang dagen hans hadde vært og at han hadde jobbet fastende hele dagen. Min venn måtte til slutt si skamfullt at han ønsket ham en god ramadan-feiring, selv om han ikke er religiøs i det hele tatt. Jeg reagerer sterkt på den typen shaming.

Laial Ayoub, som er blogger, samfunnsdebattant og aktivist og selv muslim har også nevnt slike tilfeller før i sin blogg. Ofte blir hun beskyldt for å finne på disse historiene. Men disse historiene er ikke falske og de finnes. Kritikken er for å rette opp på en ukultur. Det betyr ikke at alle muslimer gjør det, men at noen gjør det. Det regnes som en slags negativ sosial kontroll og innblanding i andres privatliv.

Ramadan er den muslimske måneden for å faste. Fasting er en måte å gjøre åndelig selvransakelse. Sette mer pris på mat og å være mer takknemlig og vise solidaritet med de fattige og på den måte komme nærmere Gud. Min egen far fastet, men var aldri sur på andre som spiste eller drakk. Han var det perfekte eksempelet på å leve og la andre leve slik de vil.

Men dessverre vil noen muslimer aldri lære at de ikke skal shame og gi andre skyldfølelse for at de ikke faster. De vil ikke anerkjenne sekulære verdier og friheten til andre. I land der muslimer har majoritetsbefolkning, er ramadan ofte forbundet med en måned der andre må snike rundt for å spise. Der selv duften av mat som kommer fra et eller annet hus blir fordømt. Der man må avstå fra feiring, musikk og dansing og til og med det å ligge med noen, for å berge andres «helligheter».

Som sekulær muslim reagerer jeg på dette. Det er kjempeherlig at du faster og kommer nærmere din Gud. Du faster ikke for meg, men for din egen skyld, for din egen Gud og for din egen selvransakelse. Vi andre som ikke faster har rettigheter som bør anerkjennes. Jeg er glad for at jeg bor i Norge som er et sekulært land. Hvor vi andre kan spise, kose, danse og gå lettkledd uten å bli anklaget for å være syndere og dårlige mennesker.

Jeg er rett og slett glad for å være borte fra den type kollektiv moralisme. Jeg har ingenting til overs for den type moralisering. I mange muslimske land akkurat nå er mange restauranter og til og med bakerier stengt på grunn av ramadan gjennom dagen. Spising i offentlighet blir kriminalisert eller uglesett.

Om man er vestlig turist kan man spise. Har man mørkt hår og hud, eller er lokal, må man «respektere» andre. Hvorfor skal man «respektere» andre som faster, når de ikke respekterer dine grunnleggende rettigheter? Hvorfor skal man for eksempel lyve og late som man er syk for å ikke faste. Hvorfor trenger man i det hele tatt en forklaring?

I mitt eget land med sharialover har vi moralpoliti som går så langt som å arrestere og gi bot til folk som drikker fra en flaske vann eller røyker en sigarett i offentlighet. Man må snike rundt som kriminelle og søke ly på toalettet for å spise eller røyke. Det er krenking av ens individuelle rettigheter.

Det er på tide at de som faster og handler etter religiøse ritualer, lærer å respektere oss andre som ikke er det. Vi lever i 2018 og den type kollektiv shaming bør stoppes. Jeg respekterer deg og det faktumet at du er religiøs og vil faste, og ønsker deg en flott ramadan. Jeg håper at du også respekterer andre uansett hvordan de velger å leve sitt liv under ramadan.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).