Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Mina Bai

NRKs reportasje om hijab i Iran var mangelfull

Bilde tatt fra TV skjermen med mobilen
Bilde tatt fra TV skjermen med mobilen Foto: eget bilde

Bilde tatt fra skjermen med mobil

Søndagsrevyens reportasje 5. mars om kvinner i Iran og hijab, var mangelfull. Kontrasten mellom innledningen og selve reportasjen var stor. Konklusjonen så ut å være at iranske kvinner er blitt vant til sjalet, det plager dem ikke. De er suksessfulle.

Jeg er takknemlig overfor NRK og korrespondenten Sidsel Wold for å kaste lys på en viktig sak, samtidig som jeg som norsk-iransk kvinne er skuffet over bagatelliseringen som skjer i beste sendetid hos NRK. Spesielt med kvinnedagen rett rundt hjørnet.

I Iran er overvåkningen av utenlandske journalister omfattende og streng. Men dette bør ikke gå på bekostning av sannheten i reportasjer om iranske kvinner og deres kamp mot obligatorisk hijab.

I Iran finnes det kvinner som ville gått med hijab uansett om det lov eller ikke lov. Å dekke seg til i det konservative sjia-landet er en selvfølgelighet for mange troende kvinner. Men det er også veldig mange iranske kvinner som ikke vil gå med hijab, troende eller ikke. Landet er det eneste i verden hvor grunnloven påbyr tildekking av kvinner.

Reportasjen fra Iran var laget av journalisten Sidsel Wold. I en scene ser man det iranske parlamentet, full av regimets representanter. Her finnes det ingen opposisjon, vi snakker om et autokrati. Ifølge Vold finnes det ikke én i parlamentet som støtter iranske kvinners protest mot obligatorisk hijab. Man får lyst å si «hallo» i protest. Det er det samme parlamentet og den samme grunnloven som forbyr iranske kvinner å kle seg som de vil.

Et strengt Chador kledd kvinnelig parlamentsmedlem blir intervjuet, antagelig en av dem som har vært med på å vedta de mest kvinnefiendtlige lovene. Hun mener det ikke er noen press om hijab nå i Iran. Om det ikke finnes noen press, hvorfor blir så kvinner brutalt slått ned og arrestert for å kaste hijaben? Det spørsmålet ble ikke stilt.

De modige jentene som blir intervjuet vet at den minste kritikk gir dem problemer med etterretningstjenesten. De snakker i koder, de prater om «konsekvensene». En av dem blir spurt om hun ville gjort det samme, om hun ville protestert likesom de som har stått opp og festet hijaben på pinner, og hun svarer at hun ikke er like modig. Dette blir utelatt i oversettelsen, man leser i underteksten at nei, hun ville ikke gjort det. I neste scene kommer svaret fra en ung skuespiller, de har det så mye bedre nå under president Rohanis styre. Men var det ikke under hans styre at et par kvinner i fjor ble angrepet med syre i ansiktet fordi de hadde for mye sminke og for mye hår stakk ut av hijaben? Er det ikke under Rohani at jenter som fester hijaben på pinner blir brutalt arrestert? Er moralpolitiet blitt avskaffet? Intet sted i reportasjen får vi vite at disse kvinnene ikke får snakke fritt.

Vi ser Sidsel Wold i et tynt, elegant Valentino-skjerf på vei ut av huset. I Iran må alle kvinner gå med skjerf, hører vi. Publikum puster lettet ut, dette skjerfet er bare koselig. Hun nevner ikke at skjerfet hun har på hodet ikke er godkjent dersom man jobber i det offentlige, dersom man studerer ved universitetet eller går på skole eller til og med i barnehage. Der må man i tillegg til lengre og mer «anstendig» kåpe og bukse bruke Matghnae, en spesialsydd streng hijab som dekker ned til brystet.

Ja, iranske kvinner er blitt vant til å bruke hijab, i 40 år har de hørt at de ikke har ære, de får ingen respekt og de fortjener seksuell trakassering dersom de ikke dekker seg til. I 40 år har de hørt at islam påbyr hijab, og i førti år har de opplevd moralpoliti, arrestasjon, bot, tvang og overgrep. Dersom de tar av seg hijaben i offentlighet slik de ca. 30 modige kvinnene nylig har gjort, må de betale tunge bøter, tåle å bli banket opp og sitte i fengsel. Selvfølgelig blir man vant til å bruke hijab, det er ikke verdens undergang i et større perspektiv når alternativet er å utsette seg selv for overgrep.

I slutten av reportasjen får vi konklusjonen: Dersom iranske kvinner tar av seg hijaben kaster de landet ut i uro. Det er nettopp regimets narrativ for å skremme folket, kaster de hijaben lager de uro i den herlige, islamske republikken. I virkeligheten har de kjempet for sin rett å gå kledd slik de vil, en rett som ble tatt fra dem for nesten 40 år siden.

Nettavisen har spurt NRK-medarbeideren om hun vil svare på kritikken. Les svaret hennes her.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).