Det var smertefullt å se Per Sandberg forsvare sin Iran-reise foran Dagbladets kommentator Martine Aurdahl og menneskerettighetsforkjemperen Mahmoud Amiry Moghadam på Dagsnytt 18 i går. Problemet er ikke hans vennskap med den yngre Miss Iran Bahareh Letnes eller hans såkalt private ferie i Iran. Men at han rosemaler reisen, det er som om han har besøkt en eksotisk øy uten å se de til tider umenneskelige vilkår borgerne lever under.

Jeg er veldig glad i Iran og alt det rike og mangfoldige landet har å tilby. Folk er varme og gjestfrie. Men jeg er i stand til å skille folket, historien og kulturen fra regimet som i 40 år har gjort alt for å ødelegge Iran.

Sandberg fortalte hvordan han koste seg i Det kaspiske hav, han svømte og det var deilig. Dette anbefalte han også andre å gjøre. Men er han blind for at iranske kvinner ikke får lov til å svømme, så han ikke moralpolitiets minibusser ved stranda, de som arresterer kvinner med utilstrekkelig hijab? Eller var det slik at det iranske regimet hadde gitt ham frirom for å kose seg med den iranske flammen? Jeg så senest i forrige uke en filmsnutt om hvordan disse vaktene plager unge kvinner og menn som vanker sammen og slett ikke må vise hverandre kjærtegn. Forholdet mellom menn og kvinner som ikke er gift, er forbudt. Men dette har fiskeministeren og hans iranske venninne sikkert fått dispensasjon fra.

På instagramkontoen til Bahareh Letnes ser man Sandberg og Bahareh spise et overdådig måltid i en flott, koselig restaurant. Bahareh har lagt hijaben på skuldrene. Sandberg sier han så mange iranske kvinner som henne, men nevner han at dette er ulovlig i Iran? Vil han nevne dette påbudet i det hele tatt? Han mener handel er den beste måten å håndtere de umenneskelige omstendighetene på. Hva slags handel skal kurere mangelen på grunnleggende rettigheter for det iranske folket? Er mer fisk gjennom kjærestens firma løsningen på uføret?

Det er hårreisende å se hvor lett han tar på den politiske situasjonen. I Iran blir folk pisket for å drikke alkohol, paraboler blir konfiskert av politiet, man må gå med hijab og islamsk kåpe og bukse i offentlighet. Han sammenligner dette med Russland og Kina. Har Russland eller Kina slike forbud eller sharia?

Det merkeligste i alt dette er FrPs holdning til innvandring og islam. Sylvi Listhaug ville ikke at flyktninger skulle kunne reise tilbake til landet de hadde flyktet fra. Dette forslaget roste Sandberg på direkten! Han mener at hans venninne er norsk statsborger og at det er respektløst å prate om en norsk statsborger som flyktning. Men har man flyktet fra landet sitt, så er man flyktning. Hvorfor skal det være annerledes for hans venninne?

Det er også merkelig at den norsk-iranske Bahareh Letnes med hijab på hodet har feiret nyttår sammen med Sandberg i Den iranske ambassade i Oslo. Vi iranske flyktninger skyr ambassaden som pesten, vi drar dit bare om vi er nødt for å fylle ut skjemaer om skilsmisse, død, giftermål eller arv. Vi deltar ikke med hijab på hodet i ambassadens arrangementer med mindre vi på en eller annen måte er tilknyttet det iranske regimet. Feiringen i ambassaden er feiring av regimet, det er ikke akkurat folkets fest.

Mange av mine norske venner drar frem kjærlighetskortet når jeg snakker om hvor bisarr denne saken er. At iranske kvinner er involvert eller gift med nordmenn er gledelig. Jeg kjenner par som har feriert i Iran, men mannen har i etterkant bemerket hvor umenneskelige sharialovene er. INGEN av dem legitimerer regimet eller drar på nyttårsfeiring i ambassaden.

Dobbeltmoralen og hykleriet fra Sandberg er en hån mot det iranske folket og den smerten vi i 40 år er blitt påført av regimet.

Jeg tror ikke jeg er alene om å si «Skam deg Sandberg!».