Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Mina Bai

Tommy Robinson, aktivist eller rasist?

Om Robinson ender opp i fengsel, er sjansen stor for at han blir en martyr for mange som støtter hans anti-islamske propaganda.
Tommy Robinson har grepet sjansen til å snakke ut og gjøre seg til en helt ved å filme ved tinghuset, selv om han ble advart om konsekvensene.
Tommy Robinson har grepet sjansen til å snakke ut og gjøre seg til en helt ved å filme ved tinghuset, selv om han ble advart om konsekvensene. Foto: Andrew Milligan (Pa Photos)

Den islamkritiske Tommy Robinson har i det siste fått oppmerksomhet i England og her i Norge etter at han ble arrestert. Årsaken til arrestasjonen er at han filmet tiltalte i en omfattende overgrepssak på vei til retten i Leeds i Storbritannia.

De tiltalte er stort sett muslimske og i grove trekk pakistanske gjenger som har forgrepet seg på unge sårbare, hvite jenter. Filmingen har resultert i at han er dømt til 13 måneder fengsel for å ha brutt britisk lov som skal verne de tiltalte mot offentlig rapportering under rettsaken. I alternativ media hylles han som en helt. Noen har til og med har gått så langt som å kalle ham for menneskerettighetsforkjemper.

Forrige uke brukte jeg tre dager på å delta på Oslo Freedom Forums konferanse, hvor menneskerettighetsforkjempere og aktivister fra hele verden hadde samlet seg for å snakke ut om deres modige kamp mot diktatoriske myndigheter. Det var en overveldende opplevelse som både rørte og opprørte meg. Da jeg for første gang leste om Tommy Robinson som menneskerettighetsforkjemper ble jeg provosert.

Disse menneskene har ofret sitt liv for friheten og kommer fra samfunn som manglet demokrati, ytringsfrihet og uavhengig media. Med det som utgangspunkt er det svært vanskelig for meg å se Robinson som en slags menneskerettighetsforkjemper i en velfungerende rettstat og demokrati som Storbritannia.

Pressekonferanse med Oslo Freedom Forum med leder Thor Halvorssen. Gary Kasparov og artisten Mai Khoi t.h. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Men selv i et velfungerende demokrati som Storbritannia kan ting gå galt. Denne overgrepssaken er dessverre et eksempel på det. Og Robinson har engasjert seg i denne saken som aktivist, enten man liker eller ikke liker det.

Aktivisme dreier seg om å utfordre status quo og lovene som gjelder i et land. Lover og regler er menneskelaget og dermed kan de ha svake punkter. Tommy Robinson, om man skal kalle ham provokatør, populist, eller hva, utfordrer nå den britiske loven om forbud mot å filme fra rettsalen. Om han klarer å påvirke loven gjenstår å se.

Julian Assange utfordret også lovene som fantes og fikk massiv støtte fra venstresida. Tommy Robinson derimot står på den andre siden av skalaen og får mye støtte fra ytterste høyre grunnet hans islam-/innvandringskritiske bakgrunn. Samtidig må man ikke glemme at de som føler seg tråkket på i denne saken også er blitt tilhengere av Robinson.

Denne saken er en stygg sak, en skamplett i britisk historie. Et titalls menn med utenlandsk bakgrunn er tiltalt for over 170 tilfeller av voldtekt, grove sexovergrep og trafficking. De fornærmede er 18 kvinner, som var barn (den yngste på 11 år) da overgrepene fant sted i tidsrommet 2004–2011. De fleste av ofrene var hvite britiske arbeiderklassejenter.

Som den engelske aktivisten Majid Nawaz uttalte i sitt TV-show, en kan lure på hvorfor ingen grep inn tidligere i disse sakene og snakket ut. Noen mener at myndigheter ikke gjorde noe fordi de ikke ville bli stemplet som rasister siden gjerningsmennene hadde innvandrerbakgrunn. Andre mener at politi og myndigheter rett og slett ikke hadde midler til å følge opp disse sakene. Om det er slurv eller en kombinasjon av berøringsangst og handlingslammelse, vil jeg ikke spekulere i. Men Robinson har grepet sjansen til å snakke ut og gjøre seg til en helt ved å filme ved tinghuset, selv om han ble advart om konsekvensene.

Den britiske loven som forbyr filming før en rettssak sørger for tiltaltes rettsikkerhet til dommen har falt. Dette er en lov som gjelder for alle, enten det er Tommy Robinson eller en mørk mann. Jeg vet imidlertid ikke hvordan Robinson kan bli sett på som en helt når han utfordrer loven som sørger for rettsikkerheten til borgere i en rettstat. Skal man for eksempel kaste denne loven og tillatte folk å lage lynsjemobb før noen dom har falt i andre saker også?

Gjennom underskriftskampanjer har nå en halv million krevd Robinson satt fri fra fengsel. Den islamkritiske nederlenderen Geert Wilders har tatt ham i forsvar. Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen har delt et bilde av Robinson med teip over munnen på Facebook. Det har vært protester utenfor statsministerboligen i Downing Street til støtte for ham.

Mange i etablerte media har for vane å stemple Robinson som ekstremist eller høyreekstrem. Jeg støtter hans aktivisme når det gjelder å snakke på vegne av disse unge jentene- i noen tilfeller barn- som kommer fra den engelske arbeiderklasse som er blitt grovt krenket og oversett. Men jeg vet ikke om hvorvidt Robinson kan bli erkjent som menneskerettighetsforkjemper, når hans engasjement ikke gjelder mennesker generelt, men hvite, ikke-muslimer. Det er selvfølgelig hans rett å forsvare hvite, når de blir rammet av urettferdighet og svik. Men jeg lurer på om hvorvidt han for eksempel støtter unge minoritetskvinner som også er blitt ofre for disse seksuelle predatorene, og ikke har mulighet til å snakke ut på grunn av æreskulturen?

Videre er jeg ikke sikker på hvordan hans anti-islam propaganda kan kobles til denne forferdelige tragedien når det ifølge Wikipedia bor ca. 2,8 millioner muslimer i Storbritannia.

Det gjenstår å se hvor denne saken ender. En ting man ikke kan benekte er at Tommy Robinson er blitt populær, spesielt hos den hvite, fattige arbeiderklassen fordi han peker på myndighetenes grove unnfallenhet. Om han ender opp i fengsel, er sjansen stor for at han blir en martyr for mange som støtter hans anti-islamske propaganda. Samtidig som den hvite, engelske arbeiderklassen har funnet seg en helt i kjølvannet av denne tragedien.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).