*Nettavisen* Nyheter.

10 grunner til å drikke håndlaget øl

Øl fra mikrobryggerier, eller håndlaget øl som jeg foretrekker å kalle det, blir stadig mer populært og lettere tilgjengelig. Du har muligens kikket litt på disse hyllene i butikken eller på polet, og lurt på om det har noe for seg å prøve noe av dette ølet. Her får du 10 mer eller mindre gode grunner til å ta med en flaske eller to neste gang du er ute etter øl.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Foto: Quinn Dombrowski, Flickr, Creative Common

1. Aroma

Stikker du nesen ned i et pilsglass vet du hva du finner, og stikker du nesen ned i en bayer er det i all hovedsak de samme duftene som treffer neseveggene - uansett hvem som har laget den. Det å stikke nesen ned i et glass med håndbrygget øl er en helt annen sak. I IPAs og Pale Ales kan du finne grapefrukt, appelsin, furu, jord, nøtter og mye annet i skjønn forening. I mørkere øl kan du finne kaffe, sjokolade, lakris, lær, eik og en mengde andre dufter.
Prøv en håndlaget øl og lag fest i din egen nese.

2. Smak

De aller fleste håndlagede øl smaker mer enn øl brygget på store automatiserte anlegg. Dette kommer av mengden råvarer som brukes, og at filtrering og pasteurisering er bortimot ikke-eksisterende. Pasteurisering vil gjøre ølet mer holdbart og filtrering vil gjøre ølet klarere, men begge prosessene fjerner noe av smaken. Dermed smaker håndlaget øl rett og slett mer, og i mine øyne bedre.
Prøv en håndlaget øl og få dine smaksløker til å våkne.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Foto: Sussane Nilsson, Flickr, Creative Common3. Varer lenger

Dette punktet er selvsagt en direkte følge av pkt. 1 og 2. Med så mye lukt og smak er det mange opplevelser som skal tas inn. Dermed blir det lenger mellom munnfullene, enn når en drikker fluidum der en stadig må etterfylle, for i det hele tatt finne nevneverdig med smak.
Prøv en håndlaget øl og få tiden til å gå saktere.

4. Tilsetningsstoffer

Målt mot øl fra de tradisjonelle bryggeriene er dette punktet forholdsvis tynt, rett og slett fordi de heller ikke bruker nevneverdig med tilsetningsstoffer her i landet. Målt mot vin er det høyst reelt. Et par skandaler med diverse ulovlige tilsetninger i europeisk vin er en sak og kan skyldes enkelte "utskudd" i bransjen. Det er er mer betenkelig er at vinprodusentene jobber hardt mot et forslag i EU om å kreve innholdsfortegnelse på alkoholholdig drikke. Produsentene av håndlaget øl går den motsatte veien. De vil gjerne dele med forbrukerne hva produktene deres inneholder og det er tilnærmet utelukkende rene naturlige råvarer. En del av dem deler også sine oppskrifter på nettet eller oppgir dem på forespørsel.
Prøv en håndlaget øl som en del av et sunnere kosthold.


Klikk på bildet for å forstørre.

 


Foto: Ali R, Flickr, Creative Common5. Distriktsvennlig

Det er en kjensgjerning at det fleste industribryggerier ligger i, eller ved, en forholdsvis stor by. Håndverksbryggeriene derimot ligger stort sett der bryggeren som startet det tilfeldigvis bodde. Dermed kan det konkluderes med at det å drikke håndlaget øl er god distriktspolitikk. Utfra dette regner jeg med at Senterpartiet kun serverer kortreist mat og håndlaget kortreist øl på sine møter og ikke importerte jordbruksprodukter som f.eks. vin.
Prøv en håndlaget øl og støtt bosetningen i distriktene.

6. Sysselsetting

Dette punktet forklarer seg nesten selv. Det krever mer tilstedeværelse og kjærlighet å produsere håndlaget øl enn å produsere øl med et fullautomatisert bryggeanlegg . Det kreves også mer innsats for å flaske, gjerne for hånd, enn å fylle opp en tankbil og kjøre ølet ut til tanker på puber og barer.
Prøv en håndlaget øl og vær med på å skape nye arbeidsplasser.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Foto: Charlie Essers, Flickr, Creative Common

7. Fellesskapet

Som nevnt over krever håndlaget øl mer arbeidskraft. Dette gir selvsagt mer skatt i kommunekassen. I tillegg inneholder mye av det håndlagede ølet mer alkohol enn de mer industrielle variantene og dette vet staten å sette pris på (avgiftsbelegge). På toppen av det hele kommer det meste av håndlaget øl på engangsflasker som det er miljøavgift på, selv om de ikke er mindre miljøvennlige enn gjenbruksflaskene.
Prøv en håndlaget øl og støtt både stat og kommune.

8. Sosialt

Om du på et utested bestiller «en øl» (pils) eller «et glass rødvin» (husets) er du like spennende som VG fra forrige uke, og vil bli lagt mindre merke til enn hvilken farge veggen på toalettet har. Om du derimot bestiller en håndlaget øl øker sjansen for oppmerksomhet radikalt. Du kan plutselig bli spurt om hva du har i glasset eller får tips om hva annet du bør prøve.
Prøv en håndlaget øl og få nye venner.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Foto: Christopher Lehault, Flickr, Creative Common9. Penere å se på

En pils er en pils er en pils er en pils ?.., mens håndlaget kommer i «alle» farger og fasonger. Mørke, lyse, skumrike, skumløse, klare, disige, gule, brune, oransje, sorte, brune.
Prøv en håndlaget øl og spar penger på borddekorasjoner.

10. Passer bedre til mat

Vin passer helt greit til en del retter, men øl passer faktisk til flere. I tillegg passer øl bedre til mange retter. Håndlaget øl kommer i flere varianter enn det som kjøres ut på markedet i store mengder. Dette gir da bedre muligheter for å finne et øl som passer til hver enkelt rett. I tillegg har det meste av ølet mer smak og kan dermed matche kraftigere mat.
Prøv en håndlaget øl til maten og opplev at totalopplevelsen er større enn summen av maten og drikken.


#Nettavisen #NAbloggerne #Håndbrygget #Ale #ølblogg #brunblogg #Humor #ØlogMat #Mat #Drikke #Helg #Horisontutvidelse

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.