*Nettavisen* Nyheter.

Grunnavgiften: 1/20 av ølprisen

Har du hørt om Grunnavgiften? Antagelig ikke og ikke er det så nøye heller, den utgjorde tross alt kun kr. 1,40 av hver norsk øl og kr. 1,29 av hver brus du drakk fra boks, plastflaske eller engangs glassflaske i 2015. Såpass bør vi vel ta oss råd til i "verdens rikeste land"?

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Grunnavgiften ble innført av Bruntland-regjeringen i 1994. Målet var å hindre at bokser og engangsflasker forurenset naturen. Den ble fjernet av Regjeringen Bondevik II i 2005, men dette ble reversert av Stoltenberg II, etter heftig lobbyvirksomhet av LO. Der var fokuset minst like sterkt på arbeidsplasser som på miljøet. Avgiften har senere vært påklaget fra ESA (2008) og suksessfullt forsvart av Stoltenberg II. FrP har foreslått å fjerne den gjentatte ganger, men det er vist nok ikke så viktig nå når de er i posisjon. Regjeringen Solberg har nå lagt frem budsjettet for 2016 der grunnavgiften bidrar med 1,65 mrd. og en får lett et inntrykk av at selve inntekten er viktigere enn det påståtte miljøhensynet.

Verden har endret seg en del på de 22 årene som har gått siden 1994-budsjettet ble vedtatt. Whitney Houston og Bryan Adams topper ikke lenger hitlistene, øl og brus på boks er ikke lenger en kuriositet og plastflasker er ikke lenger noe nytt som vi er skeptiske til. Den gang fantes det ikke noen form for returordning (pant) for bokser og engangs plastflasker, og glasskontainere var et sjeldnere syn enn kassettspillere er i dag. Nå fraktes bokser og flasker langt tettere pakket. Plast og aluminium destrueres på pantestedet og returtransporten minimeres og vi er på verdenstoppen når det gjelder retur av både dette og glassflaskene uten pant. I tillegg til dette viser beregninger at resirkulering er mer miljøvennlig enn gjenbruk.

Allikevel insisterer skiftende regjeringer på å beholde grunnavgiften. Bryggeri og Drikkevareforeningen har vært i kontakt med alle de politiske partiene. De er gjennomgående enige i at grunnavgiften ha utspilt sin rolle, men de mener samtidig den politiske gevinsten ved å fjerne 1, 65 mrd. kroner fra statsbudsjettet ikke er stor nok. Det at kvasi-miljøvernere bejubler alle avgifter en kan sette miljø fremfor, uten å se hva som faktisk er de mest miljøvennlige løsningene, gjør nok ikke den delen av det bedre. Avgiften ser ut til å bli værende av ren feighet og budsjetthensyn, mens grensehandel og smugling florerer.

Legg og merke til at grunnavgiften er definert som miljøavgift og en endring i denne dermed ikke vil påvirke regjeringens avtale med KrF om at hovedtrekkene i alkoholpolitikken skal forbli uendret.

Grunnavgiften må ikke forveksles med Miljøavgiften, som også legges på emballasje. Denne kommer i tillegg og regnes ut etter en langt mer avansert formel. Miljøavgiften erknyttet opp mot returandel og kan reduseres kraftig ved medlemskap i Infinitum, som organiserer panteordningen. Grunnavgiften vil derimot ikke forsvinne om en skulle nå 100% retur.

Forklaring til innledende tall:
Grunnavgiften er for 2015 kr 1,12. På denne legges det mva. Dermed blir det kr. 1,40 pr. enhet for øl (25%) og 1,288 per enhet for brus og vann (15%).
For en boks med øl til kr. 28,- utgjør grunnavgiften alene 5% eller 1/20 om du vil. Koster boksen kr. 35,- utgjør den "bare" 4%.
For 2016 er grunnavgiften satt til 1,15

#Nettavisen #Ale #Lokalt #Kortreist #Brunblogg #Bryggeri #Brygg #malt #humle #gjær #olportalen #utvidhorisonten #grunnavgift

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.