Julebrus til blodpriser

Har du sjekket literprisen på julebrus i små forpakninger? Det har jeg gjort, i forbindelse med planleggingen av en liten julebrustest, og jeg fikk hakeslipp så kraftig at jeg kjenner det i nakken ennå.

 


Her burde det selvsagt vært et bilde av et par bokser med julebrus, men jeg gidder rett og slett ikke betale 40 kroner for å få tatt et bilde.

I mine nærbutikker koster en halvliterboks med Hansa Juleøl fra 19,90 til 21,50. Dette tilsvarer 39,80 til 43,00 per liter. I 0,33 flasker er vi oppe i 45,15 for literen. Jeg finner også julebrus på halvliterflasker i samme prisområde. Lærums Julebrus går f.eks. for kr. 43 per liter. I mine øyne er dette priser som er helt hinsides når de måles opp mot andre varer. For mitt vedkommende er øl noe av det mest nærliggende å sammenligne med. I de samme butikkene finner jeg standard pilsnerøl, fra f.eks. Ringnes, i halvliterboks, til 48,40 for literen. Vi er med andre ord nede i en forskjell på ca. kr. 5 for literen og kr. 2,50 per boks.

 

Øl har flere og dyrere ingredienser enn julebrus og det har høyere tilvirkningskostnader. På toppen av dette har det høyere særavgifter. For en boks brus finner jeg at den er kr. 1,60. For øl er alkoholavgiften kr. 10,36 for en halvliter. Allerede der har vi med andre ord funnet mer enn forskjellen i pris og så skal det legges 25% mva. på toppen.Grunnavgift og andre miljøavgifter er like for begge produkter. Nå koster det riktignok litt mer å få en sesongvare i butikken enn en helårsvare, men det ser uansett ut til at enkelte priser julebrusen solid opp. Det er jo tross alt snart jul - i 1/6 av året.

Det mest ironiske med det hele er at prisen for de små forpakningene er drevet opp av staten. Miljøavgiftene for flasker er like uansett størrelse og bokser har engangsavgift (grunnavgiften) uansett om de blir pantet eller ikke. Resultatet av dette er at en får en halvliter brus på boks eller flaske for ca. 20,-, mens en kan kjøpe 1,5 liter for ca. 20,-. Sukkerforbruk, helse og helhet betyr tydeligvis lite når det kan settes "miljø" fremfor en avgift. Enkelte politikere vil heller smelle på litt ekstra avgifter på sukkerholdige varer. At dette vil gjøre minimalt med kvantumsrabatten på brus tror jeg vi vil slite med å forklare dem.

Jeg har tidligere skrevet om grunnavgiften.

Butikkene som ble besøkt var Meny, Rema og Coop Extra.

#NAbloggerne #Nettavisen #Ale
#Lokalt #Kortreist #olportalen #utvidhorisonten #grunnavgift #julebrus #jul

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.